Львівський портал

64 посадовці МСЕК отримали підозру, скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність, – СБУ

Служба безпеки України у співпраці з іншими правоохоронними органами у 2024 році викрила масштабні корупційні схеми в медико-соціальних експертних комісіях, внаслідок чого скасовано 4106 фіктивних висновків про інвалідність. Про це повідомив голова СБУ Василь Малюк за підсумками засідання РНБО, передає Українська правда.

Малюк повідомив, що СБУ системно працює над викоріненням корупції в системі МСЕК, яка негативно впливає на обороноздатність країни та мобілізаційні процеси.

«Служба безпеки системно протидіє загрозам державній безпеці, зокрема тим, які шкодять обороноздатності країни. Вже маємо результати і будемо надалі максимально жорстко протидіяти подібним ганебним явищам», – сказав очільник СБУ.

Він зазначив, що у 2024 році підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовці МСЕК, ще 9 осіб уже засуджено. Крім того, скасовано 4106 висновків про інвалідність, які були оформлені на підставі фальшивих документів.

СБУ також припинила діяльність 8 організованих злочинних угруповань у різних регіонах України. Наприклад, у Харківській області викрито злочинну групу з 13 членів обласного МСЕК, які за гроші продавали підроблені меддовідки ухилянтам для зняття з військового обліку. Під час обшуків вилучено понад 650 тисяч доларів.

Подібні схеми виявлені також у Рівненській, Миколаївській та Закарпатській областях.

Крім того, СБУ перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями: на сьогодні ці перевірки охоплюють майже 2,4 тис. таких осіб.

Як повідомляв Львівський портал, на початку жовтня у Хмельницькому на масштабній корупційній схемі затримали керівницю МСЕК і її сина, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. Вони за гроші оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаним.

Під час обшуків у фігурантів знайшли майже 6 млн доларів готівкою, купи грошей були сховані по всіх шафах і шухлядах. При цьому очільниця МСЕК викинула через вікно дві сумки, напаковані 0,5 млн доларів.

Згодом посадовців МСЕК спіймали у Рівному. Вони за 15-20 тисяч доларів встановлювали фейковий діагноз військовозобов’язаним.

Крім того, на Хмельниччині виявили 50 прокурорів-інвалідів, які можуть бути замішані в схемі голови МСЕК. Їх список можна переглянути за посиланням.

Тоді президент Володимир Зеленський заявив, що вимагатиме від правоохоронців «жорстких рішень» щодо корупційних МСЕК та видачі фіктивних статусів про інвалідність, зокрема й прокурорам.

Відтак МОЗ скасувало інвалідність 74 військовозобовʼязаним, встановлену Хмельницьким МСЕК.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: СБУ

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-22 16:57:22