Львівський портал

Штучна кома та втрата 40 кілограмів: львівські лікарі допомагають відновитись 51-річному захиснику

У Львові у центрі UNBROKEN допомагають відновитись 51-річному захиснику, у якого після поранення було все тіло посічено уламками та лікарі ввели його в штучну кому. За це час м’язи чоловіка атрофувались настільки, що йому доводиться всьому вчитися наново. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

51-річний вінничанин Віктор Грищенко – затятий рибалка. У цивільному житті працював водієм комбайна – обробляв поля та збирав врожаї. На початку березня 2022 року Віктора мобілізували і він став стрільцем 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. 

За два роки служби воїн двічі отримував уламкові поранення. Останнє сталося цієї весни на Донеччині. Все, що пам’ятає Віктор – це як виходив на позицію та потрапив під обстріл ворожих дронів. Усе тіло військового посікли уламки, один з яких пробив легеню. Також боєць отримав множинні переломи щелепи, руки та ноги.  

Вже в Києві його прооперували, встановили на кінцівки апарати зовнішньої фіксації та через надто важкий стан ввели у медикаментозну кому, адже інакше Віктор просто міг би не вижити. Під час коми важкопоранений захисник перебував на зондовому харчуванні. Він втратив 40 кілограмів – а це майже половина ваги всього його тіла. Крім цього, лікарям згодом довелося ще боротися з інфекцією, яка викликала сепсис. 

Та коли стан Віктора стабілізувався, його привезли евакуаційним потягом до центру UNBROKEN. Пацієнт був маломобільним і потребував постійного догляду. 

Відтак, у Львові йому насамперед виконали дренування плевральної порожнини. Потім зняли апарати зовнішньої фіксації та провели низку операцій з остеосинтезу. Під час цих втручань лікарі з’єднували фрагменти розтрощених кісток та фіксували їх зсередини за допомогою різних металевих конструкцій у правильному анатомічному положенні – до їхнього повного зрощення. 

Після низки таких втручань Віктор почав активно займатися з фізичними терапевтами. Під час коми більшість його м’язів атрофувалися, тож чоловік мусив наново опановувати елементарні навички. 

За місяць активних занять захисник вже навчився пересідати з крісла колісного на кушетку, вертикально переміщатися по залу та їсти самостійно. Крім цього, він вже майже повністю повернувся до своєї звичної ваги. А у перспективі, кажуть спеціалісти, чоловік зможе пересуватися самостійно, без страхування. 

Наразі ж на Віктора чекає ще одна операція – з коригування щелепи. Але перед нею, поки ще гоїться нога, Віктора відпустять трішки побути вдома, де він мріє повернутися до своєї улюбленої риболовлі.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-18 10:08:58