Львівський портал

Львів’янам розкажуть, як виявити історичні розписи у будинках

Наступного тижня у Львові відбудеться безкоштовний майстерклас з відкриття історичних розписів у будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Воркшоп проведуть досвідчені фахівці під керівництвом професійної реставраторки Ірини Гірної, яка спеціалізується на відновленні та збереженні історичних розписів. Тож зареєстровані учасники зможуть долучитися до збереження історичної спадщини Львова та набути цінних навичок у реставрації.

Участь – безкоштовна, а організаторами є ЛКП «Бюро спадщини» та реставраційна майстерня «Гарда».

Зареєстрованих учасників поділять на дві групи. Перша група проходитиме майстерклас у понеділок та вівторок, 21–22 жовтня, а друга – у четвер та п’ятницю, 24–25 жовтня. Час проведення для обох груп: з 10:00 до 16:00.

Реєстрація для участі в майстеркласі доступна за посиланням.

Довідка

Унікальні сецесійні розписи у будинку №19 на вул. Нечуя-Левицького виявили наприкінці літа. Так, на стелі під’їзду знайшли квіткову композицію, мальовану від руки, яка є прикладом високоякісного мистецтва початку XX століття. За словами реставраторки Ірини Гірної, про наявність тут розписів було відомо низці львівських реставраторів, адже схожі добре збереглися в сусідньому дзеркальному будинку. Коли до фахівців звернулися мешканці будинку №19, реставратори зробили зондажі, щоб пересвідчитися, чи є розписи, і відкрили частину на стелі у під’їзді й на останньому, третьому, поверсі. Однак виявлення розписів на стінах по всій сходовій клітці стало для майстрів бонусом.

«На цих розписах представлена надзвичайно витончена квіткова композиція, виконана вручну, що робить її особливою та неповторною. Це не трафарет, а справжнє мистецтво, яке відображає високу майстерність художників початку XX століття. Ці розписи є одним із найяскравіших зразків під’їзного декору у Львові, належать до епохи сецесії – стилю, який вважається одним із найбільш витончених і багатих у нашому місті. Кожен їх елемент становлять значну історичну та мистецьку цінність для Львова, адже багато з них є знищені нефаховими ремонтами», – додала реставраторка Ірина Гірна.

Додамо, житловий багатоквартирний будинок був зведений у 1906–1907 роках за проєктом архітектора Якуба Рисяка. Це триповерхова споруда з планом у формі літери «Г». Основна частина будинку виходить на вулицю, а внутрішнє крило утворює офіцину. Фасад будівлі, розташований по вуличній лінії, оздоблений розкрійниками. Планування і декоративні елементи в стилі сецесії (зокрема, маскарони під карнизом) дзеркально відтворюють композицію сусіднього будинку №17.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-17 15:57:29