Львівський портал

У Львові випустили перший у світі альбом фортепіанних дуетів Станіслава Людкевича

Львівський меморіальний музей імені Станіслава Людкевича випустив перший у світі альбом фортепіанних дуетів цього українського композитора. Він уже доступний для прослуховування на стримінгових платформах. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі музею.

Фортепіанні дуети Станіслава Людкевича виконав дует Dovhan & Zubko Piano Duo. Перед цим піаністи Петро Довгань та Наталія Зубко провели скрупульозну роботу над віднайденням і реконструкцією творів українського композитора.

Унікальність цих композицій полягає в тому, що це перші в історії української музики зразки професійної творчості в жанрі фортепіанного дуету, тобто для виконання в чотири руки. В основі творів – український музичний матеріал: історичні пісні про козаків Швачку, Харка, Нечая (як, наприклад, у творах Чабарашка «Їде Харко із Туреччини», Швачка-марш); різновид коломийок – чабарашки (Чабарашка №1, Чабарашка №2), твори в жанрі маршу (Січовий марш «Ой ішли наші славні запорожці», «Бар-Кохба», Єврейський військовий марш).

Окремо музикознавці відзначають великий концертний твір «Valse mélancolique. За мотивами новели О. Кобилянської», який Людкевич написав наприкінці 1917 року під час перебування у російському полоні в Перовську. У ньому надзвичайно тонко передано всю палітру переживань героїні однойменної новели, що, ймовірно, були суголосні настроям самого композитора.

Альбом, який записали музиканти у Львові, вже можна послухати на таких стримінгових платформах:

  • Apple Music: https://bit.ly/4h0jMaa
  • YouTube Music: https://bit.ly/4dBScNH
  • Spotify: https://bit.ly/4dBSgNr
  • YouTube: https://bit.ly/3Y5VG5A
  • Ukrainian Live Classic: https://ukrainianlive.org/lyudkevych-music-for-piano-duo

Прем’єри відеовиконанння відбуваються на YouTube Меморіального музею Станіслава Людкевича за цим посиланням.

Крім аудіо-, та відеозаписів фортепіанних дуетів Станіслава Людкевича, незабаром у вільному доступі опублікують і цифрове нотне видання.

Рукопис Станіслава Людкевича

Петро Довгань, фаніст дуету Dovhan & Zubko Piano Duo та заслужений діяч мистецтв України так розповідає про роботу над проєктом:

«Наше завдання полягало у максимальному відтворенні авторського тексту як у здійсненні запису, так і при підготовці нотного збірника. Ситуація з творчим доробком композитора є досить непроста, адже частина його творів до цього часу існує в рукописному варіанті, іноді лише в єдиному примірнику та ще й розпорошена по різних архівах та бібліотеках Львова.

Твори С. Людкевича для фортепіанного дуету потрапляли в наш репертуар поступово. Спочатку ми виконували січовий марш “Ой ішли наші славні запорожці”, “Швачка-марш”, єврейський марш “Бар-Кохба” та “Valse mélancolique”. Згодом завдяки нашій пошуковій роботі віднайшлися дві Чабарашки, які теж увійшли до нашого репертуару. Щоправда їхнє виконання стало можливим лише після опрацювання мною рукописів, виправлення неточностей та заповнення “пустих” тактів, які композитор чомусь не заповнив. Вже в процесі праці над збірником було віднайдено автограф третьої Чабарашки “Їде Харко із Туреччини”, яка теж увійшла до альбому».

Інша учасниця дуету Dovhan & Zubko Piano Duo Наталя Зубко відзначає, що тепер спадщина Станіслава Людкевича для фортепіанного дуету доступна для всіх не лише в Україні.

«Наше знайомство з творчістю С. Людкевича для фортепіанного дуету розпочалось в серпні 2017 року. З того часу ми багато разів презентували доробок Людкевича на різних сценах західної України – у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді, Коломиї, Надвірній, Яремчі, Дрогобичі, Кременці та багатьох інших. Творчість нашого метра завжди і всюди знаходила відгук у слухачів. Іноді люди приходили з певними упередженнями, але завжди йшли з радістю від почутого. Я надзвичайно щаслива, що наша праця і досвід інтерпретації цих творів залишився зафіксованим в дебютних аудіо- та відеоальбомах. І тепер спадщина композитора для фортепіанного дуету буде доступною не лише в Україні, але й за її межами», – каже піаністка.

Концерт-презентація альбому у виконанні Dovhan & Zubko Piano Duo відбудеться 24 жовтня в Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові. Початок – о 19:00.

Додамо, що аудіо- та відеозапис альбому здійснений в межах проєкту «Людкевич. Спадщина», який реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. Запис здійснено у Львові на студії Jenny Records; звукорежисер, мастеринг – Мар’ян Криськув, відеооператори – Олександр Кулик, Олесь Кіф’як.

Проєкт «Людкевич. Спадщина» реалізує Меморіальний музей композитора для оцифрування, новітнього видання та популяризації творчості Станіслава Людкевича. Насамперед важливим є збереження нотної спадщини композитора, адже велика частина рукописів написана олівцем, тож із часом ноти все важче відчитати.

Завдяки грановій підтримці у 2023 і 2024 роках музею вдалося видати частину симфонічної спадщини композитора пізнього періоду та перше повне зібрання фортепіанної творчості Людкевича, до якого увійшли твори для сольного виконання, дуету, обробки народних пісень і творів інших композиторів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Всі фото – Львівський меморіальний музей імені Станіслава Людкевича

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-10 15:56:43