Україна і світ

Флорида опиниться під ударом нового урагану Мілтон: коли мине стихія

Фото: Getty Images

До узбережжя Флориди наближається потужний ураган Мілтон. Стихія досягла п’ятої категорії за шкалою Саффіра – Сімпсона, що означає колосальну силу вітру та високий ризик катастрофічних руйнувань.

До Флориди наближається ураган Мілтон

За інформацією Національного центру з відстеження ураганів (NHC), ураган рухається на північний схід від півострова Юкатан (Мексика). Очікується, що Мілтон вийде на узбережжя Флориди пізно ввечері 9 жовтня.

Мілтон має прийти в період робіт з відновлення після урагану Гелена, який відбувся на початку жовтня. Тоді стихія швидко просунулася на північ, завдавши руйнування в Вірджинії, Джорджії, та штатах Південній й Північній Каролінах.

Зазначається, що маршрут Мілтона буде відрізнятися від попереднього урагану. За прогнозами NHC стихія пройде в районі затоки Тампа, де понад століття не фіксували великого урагану.

Хоча перед виходом на сушу сила вітру має ослабнути, Мілтон залишиться достатньо потужним до виходу в Атлантику.

Зазначається, що до суботи епіцентр циклону має ослабнути до рівня тропічного шторму. У цей час він опиниться вже в районі Бермудських островів.

NHC попередив про сильний ураганний вітер, зливи та небезпечний підйом рівня води, який може поширитися від узбережжя вглиб суші.

– Це надзвичайно небезпечна для життя ситуація, і місцеві жителі повинні дотримуватися рекомендацій місцевої влади та евакуюватися, якщо такий наказ оголошено, – повідомляє NHC, зазначивши, що наразі швидкість вітру всередині стихії може досягати 250 км/год.

У повідомленні додали, що є ризики й для мешканців узбережжя Джорджії та Південної Кароліни.

Влада Флориди вже видала накази про евакуацію на заході штату, зокрема в районі Тампи.

– Нам потрібна серйозно поставитися до Мілтона. Будь ласка, підготуйтеся відповідно і їдьте з міста, – сказала мер Тампи Джейн Кастер на пресконференції.

І хоча Мілтон є найнебезпечнішим, окрім нього на сході від Карибських островів діє тропічний шторм Леслі. Та, за прогнозами, він не має значної загрози для материкової частини Америки та найближчими днями має ослабнути до тропічної депресії.

Байден відклав поїзду на зустріч Рамштайн через негоду

Президент США Джо Байден відклав свою поїздку до Німеччини, де 12 жовтня мала відбутися зустріч у форматі Рамштайн за участі лідерів НАТО та Володимира Зеленського.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр, це рішення пов’язане з ураганом Мілтон. Байден залишиться в США, щоб контролювати підготовку до урагану та реагування на його наслідки, а також продовжити роботу з ліквідації наслідків урагану Гелена.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 21:01:37