Львівський портал

У Львові захиснику протезували судину нижньої кінцівки розміром всього два міліметри

Львівські хірурги UNBROKEN врятували від кульгання 23-річного львів’янина, який отримав поранення на фронті. Спеціалісти протезували захиснику судину нижньої кінцівки розміром всього два міліметри. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

23-річний Олег Козира пішов на строкову службу і підписав з армією контракт. Уже на другий день повномасштабного вторгнення він опинився у вирі війни. Поранення отримав цьогоріч у червні на Донеччині, на Лиманському напрямку. 

«Нас штурмували. Я чув ворога, бачив його за кілька метрів, готувався до полону та прощався з життям. Дивом нам вдалося відстрілятись. Ми відбили їхню атаку! Але в цей момент на нас скинули вибухівку з дрона. У мене маленька дитина – дівчинка, 10 місяців. І єдина думка тоді була: я ще так хочу її побачити!» – розповідає військовий. 

Відтак, Олег отримав множинні осколкові поранення. Найбільше посікло ліву ногу, в результаті чого артеріальна судина патологічно розширилася та могла розірватися будь-якої миті (псевдоаневризма передньої великогомілкової артерії). 

Ще один істотний наслідок мінно-вибухової травми в Олега – це втрата чутливості в кінцівці і обмеження її рухливості. Це сталося через рубець, що утворився на місці поранення і затиснув важливий нерв. Якщо його не звільнити, то людина не зможе повноцінно ходити – кульгатиме.  

У такому стані молодий воїн потрапив до центру UNBROKEN. Лікарі мали два варіанти: 

  • перев’язати артерію й виключити її з кровотоку; 
  • більш складний – спробувати провести протезування. 

«У випадку цього пацієнта зробити це було непросто. Річ у тім, що ділянка ушкодження розташована в дистальній частині гомілки, де калібр судини дуже маленький – приблизно два міліметри. Це ювелірна робота. Але, на щастя, під час операції, провівши ревізію, ми зрозуміли, що нам це під силу – шунтування можливе. Ми висікли псевдоаневризму, провели резекцію та використали власну вену пацієнта для протезування артерії. Кровотік відновився успішно», – розповідає судинний хірург лікарні святого Пантелеймона Дмитро Ройко. 

Також хірурги змогли звільнити нерв, який був втягнутий у рубець та впливав на чутливість і рухливість кінцівки. Тож операція повністю вдалася, а рухливість ноги у захисника вже поступово повертається. Попереду в Олега ще тривале відновлення. Опісля воїн планує повернутися на фронт. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-08 13:07:29