Львівський портал

Била і називала «скотинякою»: відео насильства над дітьми у спецзакладі на Львівщині

Журналісти отримали у розпорядження відео жорстокого поводження з дітьми та застосування до них фізичної сили у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. Відео «УП. Життя» отримала від анонімного джерела.

На кадрах видно, як вихователька б’є дитину залізним прутом, а коли остання опиняється на канапі – продовжує її бити кулаками, зокрема по голові.

Коли дитині вдається вирватися, вихователька агресивно зупиняє її й повертає на диван, називаючи при цьому «скотинякою». За актом фізичного насильства у цей час спостерігають інші вихованці закладу.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Українська Правда (@ukr_pravda)

Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на поширене відео, заявивши, що дітей необхідно перемістити з цього закладу.

«Тому очікую швидких рішень і дієвих кроків від Львівської обласної військової адміністрації та Служби у справах дітей. Адже не можна жорстоко й неналежно поводитися з дітьми. Вони заслуговують на дотримання всіх їхніх прав», – йдеться у повідомленні.

В Офісі Генпрокурора зазначили, що станом на 7 жовтня уже допитали 46 людей, провели обшуки, реалізували тимчасові доступи до речей і документів та призначили судові експертизи.

Дітей, які могли стати потерпілими від насильницьких дій, перевели до іншого закладу.

Директор навчально-реабілітаційного центру відсторонений від виконання службових обов’язків.

Досудове розслідування за фактами вчинення побоїв і мордування та сексуального насильства триває (ст. 126, 153 КК України).

Як повідомляв Львівський портал, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, про факти сексуального насилля над дітьми-сиротами в одному із навчально-реабілітаційних центрів на Львівщині. Відомо, що кількох дітей справді відселили, а інформацію перевіряють правоохоронці.

Зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

Діти також скаржились на те, що їх регулярно словесно принижували у закладі, а правоохоронці й місцева служба захисту дітей не реагувала на їхні заяви.

Після цього поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 153 (сексуальне насильство) Кримінального кодексу України. Якщо повідомлення підтвердиться то винуватцям загрожує позбавлення волі на строк до семи років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-07 14:08:48