Львівський портал

Повсюди купи грошей: керівниця МСЕК на Хмельниччині під час обшуків викинула через вікно 0,5 млн доларів

На Хмельниччині викрили масштабну схему оформлення фіктивної інвалідності для військовозобов’язаних чоловіків. У керівниці МСЕК і посадовця обласного управління Пенсійного фонду знайшли більше 5,2 млн доларів, 300 тисяч євро, понад 5 млн грн та брендові прикраси. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, до нелегальної схеми причетна керівниця обласного центру медико-соціальної експертизи та її син – посадовець обласного управління Пенсійного фонду. Вони обоє налагодили незаконне оформлення інфвалідності чоловікам, аби ті могли уникнути мобілізації під час війни в Україні.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки обшуки у службових кабінетах та за місцем проживання посадовців.

У керівниці МСЕК в робочому кабінеті виявили 100 тисяч доларів, низку медичних документів, які можуть бути підробленими, списки «ухилянтів» із прізвищами та фіктивними діагнозами.

Крім того, вдома у посадовців вилучено 5,24 млн доларів, 300 тис євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності. Також вилучено документи, які вказують на незаконну діяльність посадовців та відмивання ними грошей через різні бізнес-проєкти.

Під час проведення слідчих дій голова МСЕК намагалась позбутися частини грошей, викинувши через вікно дві сумки, у яких було 0,5 млн доларів.

Також правоохоронці виявили, що родині чиновників належать чималі статки. Вони володіють 30 об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, 9 елітними автівками, корпоративними правами на 48 млн грн, готельно-ресторанним комплексом майже на 3000 м кв в одному із парків Хмельницького.

За кордоном у їхній власності є нерухоме майно в Австрії, Іспанії та Туреччині. На валютних закордонних рахунках родина також «накопичила» майже 2,3 млн доларів.

«Всі ці статки фігуранти не внесли до своїх щорічних декларацій», – йдеться у повідомленні.

Наразі тривають слідчі дії. Правоохоронці встановлюють інших осіб, які можуть бути причетними до нелегальної схеми.

Посадовцям збираються оголосили підозру у шахрайстві в особливо великих розмірах, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, декларуванні недостовірної інформації та незаконному збагаченні (ч. 5 ст. 190, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 366-2, ст. 368-5 Кримінального кодексу України).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-04 12:36:14