Львівський портал

Україна не вступить в ЄС, доки не вирішиться питання Волинської трагедії, – міністр оборони Польщі

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, голова Польської селянської партії, заявив, що блокуватиме вступ України до Євросоюзу, поки не вирішать питання ексгумації і пам’яті жертв Волинської трагедії. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Wirtualna Polska.

Відповідаючи на запитання, якими зараз є політичні відносини Польщі з Україною, міністр оборони зазначив, що «питання військової допомоги – це питання як гуманності, так і нашої безпеки, але економічні чи історичні питання повинні бути з’ясовані».

«Я не змінюю своєї думки, хоча бачу, що президент Дуда має іншу. Україна не вступить до Європейського Союзу, я не дам своєї згоди, якщо вона не вирішить питання Волині», – сказав Косіняк-Камиш.

Він додав, що навіть якщо країни-члени ЄС дадуть згоду на членство України, то його Польська селянська партія, що входить до урядової коаліції, буде проти, якщо не буде проведено ексгумації та не буде вшанування пам’яті жертв.

«Вступ до Європейського Союзу – це дія для розвитку, для підвищення рівня функціонування як держави. Для цього потрібно виконати певні умови не тільки економічні, але й з точки зору підходу до правди, до історії», – сказав він.

«Історія не для істориків, як сказав міністр Кулеба, це найгірше формулювання, яке можна використати», – додав Косіняк-Камиш.

Глава оборонного відомства також прокоментував слова Анджея Дуди про те, що «той, хто буде блокувати вступ України до ЄС, є частиною політики Путіна».

«Я з ним принципово не згоден. Фундаментальним принципом є встановлення умов для вступу до Європейського Союзу, таких як історична правда, примирення з минулим та повага до інших, з якими ти хочеш бути в Союзі. Коли ми маємо встановити ці умови?», – запитав Косіняк-Камиш.

Нагадаємо, у липні 2023 року Сейм Польщі ухвалив резолюцію про вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини, заявивши, що польсько-українське примирення повинно включати «визнання провини і вшанування пам’яті жертв».

Перед цим президент Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда відвідали Луцьк для спільного вшанування жертв Волинської трагедії.

Втім вже влітку цьогоріч міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що «без вирішення “Волинського питання” не буде вступу України до Європейського Союзу». Проте невдовзі президент Польщі Анджей Дуда публічно заперечив ці слова.

Про ексгумацію жертв Волинської трагедії глава польського МЗС збирався говорити у Києві під час свого вересневого візиту.

Напередодні в УІНП заявили, що у 2025 році планують провести пошукові роботи жертв Волинської трагедії у Рівненській області. Зазначають, що зроблять це у відповідь на звернення польських громадян.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-04 10:28:45