Львівський портал

Енергетики попереджають про неминучі зимові відключення

Дефіцит генерації взимку та відключення світла неминучі, а у найкращому випадку електроенергії не буде до 5 годин на добу. Про це пише газета Financial Times з посиланням на слова українських енергетиків.

Як цитує видання Українська правда, навіть за найкращого сценарію, цієї зими країна стикнеться з п’ятигодинними щоденними відключеннями електроенергії, за даними компанії ДТЕК – і це за умови, що Росія більше не атакуватиме енергосистему і температура не впаде нижче -15 градусів.

«Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але для забезпечення енергетичної безпеки в майбутні зими ми повинні децентралізувати енергетичну систему», – заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Основна проблема цієї зими полягає в пошкодженні основних електростанцій, а не підстанцій, більшість з яких захищені укриттями й швидко ремонтуються, зауважив колишній голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Дефіцит та відключення неминучі», – сказав він. «Питання в тому, наскільки вони будуть великими чи малими, і це залежить від того, наскільки добре захищені електростанції. Протиповітряна оборона є критично важливою, і децентралізація має відбуватися паралельно».

Міністр енергетики Герман Галущенко зазнав критики за дворічну затримку децентралізації енергетики: відомство почало діяти в цьому напрямку лише влітку, а до цього лобіювало будівництво дорогих атомних реакторів.

Критики стверджують, що зусилля з децентралізації мали розпочатися ще у 2022 році, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення і почала націлюватися на енергетичну мережу України. За цей час можна було б побудувати сотні менших газових станцій або проєктів відновлюваної енергії, пише Financial Times.

На думку експертів і чиновників, Галущенко, замість цього, лобіював будівництво великих і дорогих ядерних реакторів, на зведення яких потрібно від семи до десяти років. До призначення міністром у 2021 році він був віцепрезидентом державної ядерної компанії «Енергоатом».

Кудрицький також переконаний, що схема кредитів для інвесторів у малі електростанції, запроваджена в липні 2024 року, призведе до появи десятків нових гравців на ринку та створить конкуренцію для “Енергоатому”, що міністерство енергетики намагалося відкласти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-01 09:59:43