Львівський портал

Наступного року росія планує збільшити витрати на оборону на 30 млрд доларів, – ISW

Російський уряд планує подальше збільшення оборонних витрат у 2025 році. Хоча кремлівські чиновники, схоже, наголошують на запланованих соціальних витратах, уникаючи обговорення збільшення оборонних витрат. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Кабінет міністрів росії схвалив 29 вересня проєкт федерального бюджету на 2025-2027 роки й подасть його до Державної думи до 1 жовтня. У проєкті бюджету зазначено, що федеральні доходи росії, як очікується, зростуть майже на 12% у 2025 році порівняно з 2024 роком, а частка нафтогазових доходів у федеральному бюджеті збільшиться до 73%.

Агентство Bloomberg повідомило, що ознайомилося з проєктом трирічного бюджету, який показав, що російський уряд планує витратити 13,2 трильйона рублів (близько 140 мільярдів доларів) на оборону у 2025 році. Це більше, ніж 10,4 трильйона рублів (близько 110 мільярдів доларів), запланованих на 2024 рік.

Bloomberg заявив, витрати росії на національну оборону і внутрішню безпеку у 2025 році будуть більшими, ніж витрати на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та федеральну економіку разом узяті.

За даними відомства, кремль збільшить витрати на засекречені статті з 11,1 трильйона рублів (близько 117 мільярдів доларів) у 2024 році до 12,9 трильйона рублів (близько 136 мільярдів доларів) у 2025 році.

Прем’єр-міністр росії Михайло Мішустін заявив 24 вересня, що уряд планує виконати «всі соціальні зобов’язання перед громадянами» і наголосив на запланованому фінансуванні медицини, пенсій та національних проєктів.

Міністр фінансів росії Антон Силуанов визнав, що «значні ресурси» спрямовуються на «спеціальну військову операцію» росії. Але він підкреслив, що 40 трильйонів рублів (близько 424 мільярдів доларів) підуть на 19 національних проєктів протягом шести років – вдвічі більше, ніж фінансування, виділене на період з 2019 по 2024 рік. Силуанов також додав, що росія планує витратити 180 мільярдів рублів (близько 1,9 мільярда доларів) на модернізацію комунальної інфраструктури та пільгові іпотечні програми.

ISW підкреслює, що кремлівські чиновники, ймовірно, побоюються втоми від війни серед російського населення і намагаються підтримувати громадську підтримку війни, підкреслюючи увагу кремля до соціальних проєктів.

Як повідомляв Львівський портал, у 2025 році рф збирається витратити близько 40% свого бюджету на війну з Україною, втім водночас вперше суттєво скорочує соціальні витрати, чим змусить росіян «затягнути пояси».

Всього на військові потреби та національну безпеку рф витратить у 2025-му 13,2 трильйона рублів, що становить близько 40% всього бюджету. Це рекордний показник із часів розпаду СРСР.

Також суттєве нарощення витрат на війну все ж показує, що так звана «сво» не «йде за планом», адже раніше москва планувала скоротити військові витрати у 2025 році.

Окрім того, економісти запідозрили російський Центробанк у фальсифікації даних щодо сировинних доходів. Це означає, що війна та «непрацюючі» санкції завдають болючих ударів по російській економіці.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, Reuters

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ілюстративне, Reuters

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-30 10:08:06