Україна і світ

До Всесвітнього дня серця: як і де кияни можуть пройти безкоштовне обстеження


Наступного тижня, з 30 вересня до 6 жовтня, у Києві пройде лікувально-профілактичний тижневик до Всесвітнього дня серця. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Київської міської військової адміністрації Валентина Гінзбург.

Перше місце у світі за летальністю

– Серцево-судинні захворювання посідають перше місце за летальністю у світі. При цьому складних наслідків можна уникнути, якщо вчасно виявити проблему і вжити заходів, рекомендованих лікарем, – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона підкреслила, що серцево-судинні захворювання, виявлені на ранніх стадіях, піддаються корекції сучасними методами лікування. Саме тому своєчасне звернення до лікаря та регулярні профілактичні обстеження так важливі.

Як пройти обстеження

За словами очільника Департаменту, у районних консультативно-діагностичних центрах столиці працюють кабінети раннього виявлення серцево-судинних захворювань.

У них зосереджено необхідне обладнання (апарати УЗД, комплекти моніторування за добовою ЕКГ за Холтером, електрокардіографи) та проводять консультації кардіологи.

– Не потрібно відвідувати профільні заклади: достатньо за направленням лікаря звернутися до найближчого такого центру, де зручно, в одному кабінеті, можна зробити інформативні обстеження та отримати висновок лікаря. За потреби кардіолог направить на стаціонарне лікування, – звернула увагу Валентина Гінзбург.

Операції на серці

Вона зазначила, що кардіохірургічні втручання в столиці проводять на найвищому рівні.

Для цього відкрито та за рахунок коштів міського бюджету повністю оснащено найсучаснішим обладнанням профільні відділення в трьох муніципальних лікарнях (Свято-Михайлівській клінічній лікарні, Київських міських клінічних лікарнях №1 та №7), де працюють висококласні фахівці.

У рамках Міської цільової програми «Підтримка та розвиток охорони здоров’я столиці» закуповують дороговартісні витратні матеріали для кардіохірургічних втручань. Таким чином, вони безоплатні для всіх киян, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

– Однак у багатьох випадках операції можна уникнути, якщо піклуватися про здоров’я свого серця разом із лікарями. Пропоную використати для цього наступний тиждень. Або запланувати візит до медзакладу на будь-який інший день, – закликала Валентина Гінзбург.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: КМВА

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-29 12:23:41