Львівський портал

Швейцарія підтримала «мирну» ініціативу Китаю й Бразилії щодо України

Швейцарія підтримує так звану «мирну ініціативу» Китаю та Бразилії щодо війни в Україні, незважаючи на те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та територіальну цілісність України. Про це заявив речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо, повідомляє Європейська правда з посиланням на Blick.

Як пояснив Бідо, Швейцарія підтримує “мирну ініціативу” Китаю і Бразилії, оскільки вона закликає до припинення вогню і політичного вирішення конфлікту та пропонує альтернативу “войовничим промовам”, які прозвучали в ООН як з українського, так і з російського боку.

Водночас речник швейцарського МЗС підкреслив важливість посилання на Статут ООН у будь-яких мирних ініціативах стосовно України, зазначивши, що про це говорив на виступі в Раді безпеки міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

Швейцарія, яка в червні прийняла перший Глобальний саміт на основі української Формули миру, була однією з небагатьох західних країн, які запросили на організовану Китаєм та Бразилією зустріч стосовно їхньої “мирної ініціативи” на полях Генеральної асамблеї ООН 27 вересня.

Що передувало: Про підтримку китайсько-бразильської ініціативи серед європейських країн також заявила також проросійська Угорщина.

Президент України Володимир Зеленський раніше назвав китайсько-бразильську пропозицію «деструктивною», передусім тому, що її не обговорювали з Україною.

Топдипломат Євросоюзу Жозеп Боррель також розкритикував цей «мирний план», зазначивши, що його учасники «думають категоріями капітуляції, говорячи про мир».

Фото: Reuters

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-28 19:47:45