Україна і світ

Військо під захистом Богородиці — в Києві відкрився виставковий проєкт

До його реалізації долучився Генеральний штаб Збройних Сил України.

Виставка показує історію трансформації образу Покрови Пресвятої Богородиці як важливого елементу культури українських воїнів від давніх часів до сьогодення, коли новітні українські лицарі відбивають широкомасштабну збройну агресію росії.

Експозицію складають художні полотна, ікони та їхні списки (копії), графіка, історичні документи, раритетна зброя і церковне начиння, предмети одягу, фото, мультимедіа тощо.

У відкритті виставки взяли участь вікарій Київської єпархії ПЦУ єпископ Васильківський Єфрем, представники Головного управління комунікацій ЗС України, історики, музейники, видавці, представники медіа та громадськості.

«Символічно, що церковне свято Покрови відзначають в один день з іншими важливими державними святами — Днем українського козацтва та Днем захисників і захисниць України. Тож ми прагнемо показати історичне підґрунтя появи цих свят, засвідчити тяглість військової традиції та розкрити особливе місце віри серед найсміливіших із нас. Адже саме зараз військовослужбовці Збройних Сил України продовжують цей шлях боротьби українських захисників попередніх поколінь за незалежність і свободу нашої Батьківщини», — розповіла генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

«Символами захисту для українського солдата здавна є ікони Покрови Пресвятої Богородиці. Діва Марія з предстоячими військовими — тими, що зображені попереду неї — стала частиною українського культу. Ця трансформація — можна сказати, «мілітаризація» Богородиці — є унікальною саме для українського православ’я. Нагадаю, що в перші дні повномасштабного вторгнення росіян 2022 року в нашій масовій культурі з’явився образ Богородиці із «джавеліном» — відповідний шеврон, серед іншого, представлений у частині експозиції, яку підготував Генштаб», — зазначив речник Генерального штабу ЗС України капітан Дмитро Лиховій.

Виставка в Музеї історії Києва триватиме до 1 грудня 2024 року.








Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як вже розповідала АрміяInform, у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» від травня минулого року реалізується програма для військових «Духовне відновлення культурою».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-27 18:29:55