Україна і світ

Пижмо: користь, шкода, правила вживання і протипоказання


Пижмо – рослина, яку знають багато як дику горобину або маточник. Її широко використовують у народній медицині завдяки її лікувальним властивостям, але треба розуміти, що пижмо має не тільки користь, а й певні ризики.

Отже, все що треба знати про цю дивовижну рослину – читайте в матеріалі.

Пижмо: користь для організму

Пижмо має цілий ряд корисних властивостей. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає при проблемах з травленням та підвищує апетит.

Квітки рослини діють як жовчогінний засіб, що особливо корисно для тих, хто страждає від порушень роботи жовчного міхура. Також пижмо проявляє протимікробну, протизапальну та антипаразитарну дію, тому її часто використовують для очищення організму від паразитів.

Відвари та настої пижма допомагають при запальних процесах, спазмах і сприяють нормалізації роботи печінки, що важливо при таких захворюваннях, як гепатит або цироз.

Препарати з цієї рослини навіть здатні нормалізувати серцевий ритм та зменшити прояви застудних захворювань, стимулюючи потовиділення.

Пижмо: шкода

Хоча пижмо має багато корисних властивостей, його вживання повинно бути дуже обережним, оскільки рослина містить токсичні речовини. Передозування може призвести до отруєння, яке супроводжується нудотою, блювотою, запамороченням та втратою свідомості.

Пижмо не рекомендується для тривалого використання, оскільки накопичення токсинів в організмі може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Які хвороби лікує пижмо

Пижмо застосовують для лікування шлунково-кишкових захворювань, таких як гастрит, ентероколіт, дискінезія жовчних шляхів.

Відвар пижма допомагає боротися з паразитами, зокрема аскаридами та лямбліями.

Рослина використовується при лікуванні холециститу, гастритів, а також при шкірних проблемах, таких як екзема, нейродерміт та рани, що довго не загоюються.

Також пижмо виявляє бактерицидну та протизапальну дію, тому його застосовують для зовнішнього використання при виразках, фурункулах і навіть для обробки ран.

Пижмо: протипоказання

Пижмо не рекомендується використовувати дітям, вагітним, а також людям з алергією на складноцвіті рослини. Його використання під час вагітності може стимулювати мускулатуру матки, що може призвести до викидня.

Рослина також протипоказана при каменях у жовчному міхурі, адже може спровокувати їх рух, що загрожує сильними болями та ускладненнями.

Під час лактації пижмо також не можна вживати, оскільки токсичні речовини можуть проникати в молоко.

Як правильно пити пижмо

Важливо! Вживання пижмо слід проводити під наглядом лікаря.

Для приготування настою рекомендується використовувати невелику кількість квіток. На 1 ч. л. сухих квіток пижма потрібно 200 мл окропу. Настоювати 20 хвилин, після чого настій процідити та вживати по 1 ст. л. три рази на день перед їдою.

Курс лікування не повинен перевищувати 7-10 днів. Тривале використання може призвести до накопичення токсинів у організмі, тому необхідно дотримуватись дозування і не перевищувати рекомендовану тривалість лікування.

Джерело: liktravy.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 18:22:48