Україна і світ

Посів гірчиці восени: терміни та покрокова інструкція


Кожен садівник хоче отримати багатий урожай. Але для цього не обов’язково використовувати добрива. Існують спеціальні рослини, які називаються сидератами, що поліпшують властивості ґрунту. Серед них варто виділити гірчицю.

Факти ICTV дізнавалися, як садити гірчицю для удобрення восени і коли саме це потрібно робити.

Гірчиця для удобрення ґрунту: чарівні властивості рослини

Гірчиця, будучи сидератом, має унікальні властивості, що дають змогу значно поліпшити структуру ґрунту, збагатити його органічними речовинами і придушити розвиток патогенної мікрофлори.

Для досягнення максимального ефекту необхідне глибоке розуміння біологічних особливостей гірчиці та оптимальних термінів її посіву.

Як садити гірчицю для удобрення восени: інструкція

Осінній посів передбачає використання холодостійких сортів, здатних швидко розвиватися в умовах скорочення світлового дня.

Посадка гірчиці восени, інструкція:

  • Перед посівами потрібно повністю прибрати залишки плодів і рослин, які були на ґрунті. Саме тому посів проводиться після збору всіх видів урожаю.
  • Добрив використовувати не потрібно, але щоб коріння гірчиці швидко зміцнилося і з’явилися перші паростки, використовують невеликий шар перегною.
  • Попередньо грядку обробляють, щоб зменшити грудки землі і зробити ґрунт пухким.
  • Потрібно домогтися, щоб насіння розташовувалося близько одне до одного. Тому не економте посадковий матеріал, а дуже густо засівайте ґрунт.
  • Чим більше буде паростків гірчиці, тим більше добрива отримає ґрунт. Глибина загортання насіння в ґрунт – 1-2 см.
  • Якщо ви збираєтеся наступного року висаджувати на цьому ґрунті редиску, капусту або ріпу, то як сидерат гірчицю краще не використовувати. Ці рослини уражаються одними і тими ж шкідниками.

Перші паростки ви побачите вже через тиждень після посадки. Але після цього ріст гірчиці сповільниться.

Гірчиця: терміни посіву

Терміни посіву гірчиці восени визначаються кліматичними умовами регіону і конкретним сортом. Найкращий період – після збирання основних культур, коли земля ще досить тепла для проростання насіння, але при цьому є достатня кількість вологи.

Пізній посів може призвести до недостатнього розвитку кореневої системи і зниження ефективності сидерата.

Переваги посіву гірчиці восени:

  • Розгалужена коренева система гірчиці сприяє глибокому розпушуванню ґрунту, підвищуючи його водопроникність і повітрообмін.
  • Після відмирання надземної маси і коренів гірчиця служить джерелом органічної речовини, сприяючи підвищенню родючості ґрунту.
  • Фітонциди, що виділяються корінням гірчиці, чинять згубну дію на багатьох ґрунтоживучих шкідників і збудників хвороб.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Перед першими морозами не потрібно прибирати рослини з городу. Гірчиця має залишатися в землі. Залишена на зиму зелена маса – це чудовий мульчувальний матеріал, що запобігає ерозії ґрунту і зберігає вологу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 14:10:21