Україна і світ

Гарбузова олія: користь і шкода та правила вживання


Науково доведено, що гарбузова олія – справжній суперфуд, який приносить організму користь, якщо, звісно, її правильно вживати. Проте як і будь-який інший продукт, вона має свої переваги та ризики.

Отже, усе що треба знати про гарбузову олію – читайте в матеріалі.

Гарбузова олія: користь і шкода

  • Гарбузова олія – це продукт із гарбузового насіння, який містить величезну кількість корисних речовин: жирні кислоти, вітаміни, антиоксиданти та фітостероли. Вона підтримує серцево-судинну систему, допомагає регулювати рівень холестерину, позитивно впливає на стан шкіри та волосся.
  • Проте, треба розуміти, що вживання олії в надмірній кількості може викликати проблеми. Наприклад, вона калорійна – в ложці олії з гарбуза міститься близько 130 калорій та 14 г жиру.
  • Крім того, людям із низьким тиском слід бути обережними, оскільки вона може його ще більше знизити.
  • Якщо у вас є харчова алергія, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням.

Гарбузова олія: користь для чоловіків

Для чоловіків гарбузова олія корисна завдяки її впливу на здоров’я простати. Вона містить фітостероли – речовини, що можуть допомогти зменшити ризик розвитку доброякісної гіперплазії передміхурової залози (збільшеної простати), яка є поширеною проблемою серед чоловіків старшого віку.

На додаток, гарбузова олія допомагає покращити стан волосся та боротися з випадінням, що часто стає проблемою для чоловіків середнього та старшого віку. Дослідження показують, що регулярне вживання гарбузової олії може зменшити випадіння волосся та стимулювати його ріст.

Гарбузова олія: користь для жінок

Жінки також можуть отримати багато користі від цієї олії. Перш за все, вона допомагає підтримувати здоров’я шкіри та волосся, завдяки високому вмісту антиоксидантів та жирних кислот. Це природний засіб, який може допомогти зробити шкіру більш пружною та зволоженою.

Крім того, гарбузова олія може полегшити симптоми менопаузи. Тому, що містить фітоестрогени – рослинні сполуки, що мають властивості, схожі до жіночих гормонів, і здатні зменшувати інтенсивність припливів, знижувати головний біль та поліпшувати загальне самопочуття жінки під час цього періоду.

Усе про користь і шкоду гарбузової олії

Гарбузова олія: як вживати

Гарбузова олія має приємний горіховий смак, тому її найкраще додавати у готові страви. Наприклад, як заправку для салатів чи закусок. Вона ідеально підходить для холодних страв, але не рекомендується для смаження, оскільки при високій температурі втрачає майже всі свої корисні властивості.

Досить вживати одну-дві столові ложки на день, щоб отримати всі необхідні поживні речовини. Таку олію також можна придбати у вигляді капсул, що може бути зручним варіантом для тих, кому її смак не до вподоби. Проте, якщо ви вирішите приймати її як добавку, завжди консультуйтеся з лікарем.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: verywellhealth.com

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 12:20:24