Львівський портал

У Чехії викрили шахраїв, які зібрали понад 40 тисяч євро нібито на допомогу Україні

Празькі кримінальні слідчі викрили шахраїв, які зібрали понад 1,1 мільйона крон (близько 44 тисяч євро) від жертводавців у межах збору коштів для України під прапором Фонду JSME LIDÉ («Ми – люди»). Про це повідомила речниця празької поліції Єва Кропачова, пише Європейська правда з посиланням на Novinky.

Протягом кількох місяців вони збирали гроші у скарбнички в різних місцях в універмагах і супермаркетах Праги та прилеглих муніципалітетів регіону Центральна Чехія.

За даними поліції, шахраї зловживали зібраними пожертвами. Замість того, щоб допомагати Україні, вони подорожували світом. Головному організатору, якому 18 років, загрожує до восьми років тюрми, повідомила Кропачова.

«Вони використовували гроші на власні потреби, подорожували за них світом, залишалися за кордоном, але також оплачували спільні витрати, такі як оренда житла та харчування. Таким чином вони зловживали складним становищем людей, які постраждали від війни в Україні, і бажанням громадян зробити свій внесок, щоб допомогти цій країні», – додала Кропачова.

Під час обшуків у будинках поліція вилучила готівку в розмірі сотень тисяч крон, банківські скриньки, в які шахраї знімали гроші, і багато документів. За словами речниці, поліція поки що довела, що завдані збитки становлять 1,1 мільйона крон, але насправді вони можуть бути в рази більшими.

Фонд JSME LIDÉ зареєстрований у чеському комерційному реєстрі, але не має вебсайту та акаунтів у соціальних мережах.

Як повідомляв Львівський портал, 11 вересня на Тернопільщині правоохоронці затримали працівників поштового сервісу, які привласнювали безпілотники для військових і продавали їх за нижчими цінами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ілюстративне

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-22 15:38:06