Львівський портал

Україна веде переговори щодо винищувачів Gripen і Eurofighter

Україна веде переговори з союзниками про отримання шведських винищувачів Gripen та європейських Eurofighter. Про це в етері телемарафону повідомив міністр оборони Рустем Умєров, передає «Мілітарний».

«Зараз у нас уже є від партнерів те, що вони дають нам commitment по F-16, commitment дають по “міражам”. Консультації йдуть по Gripen, консультації йдуть по Eurofighter. Тобто це дуже хороший список платформ, і ми обговорюємо, коли вони вже почнуть», – розповів Умєров.

Україна цього літа отримала від союзників перші винищувачі F-16, проте для досягнення переваги над ворогом у повітрі потрібна значно більша кількість літаків.

За словами Умєрова, наразі Україна веде переговори з союзниками, пояснюючи, скільки потрібно авіаційних бригад і літаків.

Як повідомляв Львівський портал, раніше у Швеції заявили, що Україна сама вирішила призупинити передачу літаків Gripen. За їхніми словами, Україна дійшла висновку, що це «надто багато» мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen.

Однак 14 липня заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розповів, що Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Geoffrey Lee

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-22 14:39:47