Львівський портал

Зеленський розповів, на що Україна витратить 35 млрд євро кредиту

Отримані 35 млрд євро кредиту від Європейського Союзу Україна планує витратити на енергетику, бомбосховища та на зброю вітчизняного виробництва. Про це сказав президент Володимир Зеленський 20 вересня на спільній з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн пресконференції у Києві.

«Ці кошти підуть передусім на енергетику, на захист, на бомбосховища у школах, садочках та університетах, а також на зброю вітчизняного виробництва – ракети і дрони. Наші далекобійні дрони сьогодні уражають ворога, вони дешевші, ніж у наших партнерів. Але також частину цих коштів ми також готові витрачати і на зброю, яку виготовляють наші партнери, передусім на протиповітряну оборону», – заявив глава держави.

Зазначимо, що ЄС виділить Україні 35 млрд євро у межах узгодженого країнами G7 плану кредитування на 50 млрд доларів. Всі ці гроші – це заморожені російські активи.

Зі свого боку Урсула фон дер Ляєн на пресконференції наголосила, що тут важливо діяти оперативно, тому висловила сподівання, що кошти надійдуть до держбюджету України ще до кінця 2024 року. При цьому на що саме їх витратити, вирішуватиме сама Україна.

«Росія напала на Україну. І це буде правильно, щоб вона платила за відбудову і виправлення заподіяної шкоди», – наголосила президентка Єврокомісії.

Нагадаємо, лідери країн G7 ще в червні домовилися надати Україні 50 млрд євро кредиту за рахунок доходів від заморожених активів Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ОПУ

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-20 16:56:44