Україна і світ

Зеленський анонсував, коли відбудеться другий Саміт миру: що відомо

Фото: Офіс президента

Другий Саміт миру заплановано на листопад 2024 року, і на нього збираються запросити Росію, заявив президент Володимир Зеленський.

Що відомо про другий Саміт миру — читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Коли наступний саміт миру: дата проведення

За словами президента Зеленського, Україна планує провести другий Глобальний саміт миру в листопаді 2024 року.

Раніше український президент в інтерв’ю NBC News заявляв, що Україна, спільно з партнерами, підготує до розгляду на другому Саміті миру детальний план завершення війни.

– Україна готується до проведення другого Саміту миру, розробляє план, але головне – правильно його презентувати нашим партнерам. Саме від презентації, від того, як його сприймуть наші партнери, будуть залежати подальші дії. Поки не можливо зробити певний висновок, коли це відбудеться, але, в оптимістичному сценарії, це може бути вже восени, і, відповідно, після цього ми зможемо думати, куди рухатись далі, — зазначив експерт.

Другий Саміт миру: ціль та умови проведення

Другий Саміт миру повинен вплинути на завершення війни. Наша країна повинна там представити свою позицію щодо цього. Тобто запропонувати варіант, який буде прийнятний і для України, і для наших партнерів. І в першу чергу для країн, які не підтримують Україну, але вони є партнерами РФ.

Тобто вони повинні побачити:

  1. По-перше — реалістичність цього плану.
  2. По-друге — відповідність принципам організації об’єднаних націй.

І на основі цих пунктів також підтримати нашу країну.

Щодо умов проведення, то, бажано, щоби на другому Саміті були присутні представники Росії.

Але, як зазначив Ігор Рейтерович, Росія може взяти участь у мирних перемовинах лише на основі власних принципів, які вони пропонують — це дуже важливий момент.

— Росія може сісти за стіл перемовин виключно на тих умовах, які на її думку відповідають її власному баченню ситуації та її власним ідеям. Тому, я думаю, що питання не в тому, що Росія хоче або не хоче сідати за стіл перемовин. Питання в тому, що вона хоче сідати за стіл зі своїми власними ідеями. А ці ідеї, за великим рахунком, не сильно підходять Україні, — каже експерт.

Якщо Росія не погодиться брати участь у мирному Саміті, комюніке якого і взагалі план, який туди буде виноситися, буде погоджений нашими західними партнерами, і буде достатньо позитивно сприйматися країнами Глобального Півдня, то так Росія підтвердить свою недоговороздатність, небажання взагалі завершувати війну.

На думку експерта, це для Росії буде мати негативні наслідки з погляду подальшого розвитку подій та підтримки з боку тих країн, на співпрацю з якими вона орієнтується.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Для нашої країни відмова Росії від участі у другому Саміті може бути виграшним варіантом. Тобто їм просто не буде куди діватися, і вони опиняться в такій ситуації, коли треба буде продемонструвати свою готовність, — додав політолог.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 20:04:10