Україна і світ

Тигровий комар, що переносить лихоманку денге, захоплює європейські курорти: чекають спалахів


Британські вчені попереджають, що популярні європейські курорти і зони відпочинку під загрозою ураження тропічною хворобою – лихоманкою денге.

Курорти Франції, Іспанії, Італії вже небезпечні

Серед потенційно небезпечних місць курорти навколо Середземноморського басейну, Сицилія, південна частина Франції, регіон Апулія на півдні Італії та іспанське місто Барселона.

Ла-Коль-сюр-Лу, Бахо та Монпельє-Пероль на півдні Франції та Віла-сека в Іспанії мали цього року перші спалахи лихоманки денге.

Хвороба поширюється через азійського тигрового комара.

– Якщо ви їдете у відпустку в ці місця, вам потрібно бути обережними, тому що ці комарі вже тут, – зазначив еколог Стівен Уайт, який досліджував переміщення тигрових комарів.

Доктор Домінік Брасса, фахівець епідеміологічного моделювання, особливо виокремлює в цьому плані південну Францію та північну Італію, що мають високий ризик через сприятливий клімат, стабільну популяцію комарів і велику кількість мандрівників, які повертаються з тропічних країн, де поширена ця хвороба.

Комарі заражаються вірусом, кусаючи мандрівників, які були інфіковані під час перебування за кордоном, а потім передають його іншим людям у цьому районі.

Тобто, вірус поширюється не повітряно-крапельним шляхом, а через укуси комах, тобто, через кров.

Від людини до людини вірус може поширюватися в закладах охорони здоров’я через забруднене медичне обладнання, а в групах людей, що вживають наркотики, через повторно використані голки і шприци.

Учені кажуть, що тепліша погода через зміну клімату створює більш сприятливі умови для поширення інвазивних комарів у районах, де раніше їх не спостерігали.

Яйця азійських тигрових комарів були знайдені і в південно-східній Англії, але вид ще не прижився у Великобританії. Команда під керівництвом учених Британського центру екології та гідрології розробила систему моніторингу, яка може передбачати спалахи з точністю до 10 км.

Симптоми лихоманки денге

Лихоманка денге спричиняє сильний біль у м’язах і суглобах, через що її називають “лихоманкою зламаних кісток”, а в деяких випадках може призвести до внутрішньої кровотечі та смерті.

Згідно з оновленими даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC), у 2023 році в ЄС було зареєстровано 130 випадків лихоманки денге порівняно з 71 випадком у 2022 році.

Зростання стає ще більш помітним, якщо озирнутися далі – за весь період між 2010 і 2021 роками було виявлено всього 73 випадки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Sky News 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 12:16:58