Україна і світ

Коли буде бабине літо в Україні у 2024 році


У календарі осінь, а на дворі справжнє метеорологічне літо.

Цікаво, коли почнеться бабине літо 2024 та скільки воно триватиме — детальніше читайте на Фактах ICTV.

Що таке бабине літо 2024 та що означає назва

Бабине літо – чудова пора! Адже це можливість насолодитися теплими, сонячними, по-справжньому літніми днями, коли на календарі вже осінь.

Чому ця пора отримала таку назву – достеменно ніхто не знає. За однією із версій, раніше, саме у вересні, жінки закінчували роботи на подвір’ї та городі. За іншою версією, походження такої назви пов’язане з тим, що теплі дні восени начаклували відьми. А нитки павутиння, що літають у повітрі, це їхнє сиве волосся.

Здавна, вважалося, що бабине літо поділяється на молоде і старе бабине літо. Люди думали, що молоде починалося 28 серпня і тривало до 11 вересня. Старе ж наступало в другій половині вересня, а іноді й на початку жовтня.

Проте синоптики кажуть, що офіційно терміну ″бабине літо″ не існує. Це лише період, коли на дворі стоїть дуже тепла, сонячна погода, без опадів.

Тобто це народна назва, яку, зазвичай, використовують у побуті, для позначення теплої погоди восени, яка пов’язана з антициклоном або антициклональним характером погоди.

Коли бабине літо 2024

Бабине літо в Україні, тобто період теплої погоди, кожного року припадає на різний час. Дізнаймося, коли буде бабине літо у 2024 році за прогнозом синоптиків.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, перший місяць осені не тішитиме українців спекою.

Середня місячна температура у вересні буде в межах від 13 до 17°С, а в Карпатах взагалі буде прохолодно — лише 9-15°С.

Водночас місячна кількість опадів очікується 37-74 мм, у Карпатах місцями буде 77-108 мм, що не перевищує норми.

Синоптики прогнозують, що похолодання прийде в Україну вже після 12 вересня. У західних областях почнуться дощі. Далі атмосферні фронти переміщуватимуться у східному напрямку.

Жовтень, за даними синоптиків, також буде прохолодним. Середня місячна температура повітря коливатиметься від 9 градусів тепла на Північному Сході до 15 градусів на Півдні України.

Отже, треба встигнути насолодитися теплом у вересні, адже у жовтні по-справжньому теплих днів буде небагато.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У листопаді також особливого потепління не слід очікувати. Температура повітря буде лише на один градус вище від норми.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 17:46:26