Україна і світ

Справу ексгенерала СБУ Наумова передали до суду

ДБР завершило розслідування кримінального провадження щодо колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, ексгенерала Андрія Наумова і передало обвинувальний акт до суду.

Справа ексгенерала СБУ Наумова

Андрій Наумов обвинувачується у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 ККУ), а також у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 ККУ).

Зокрема, у ході розслідування встановлено, що у 2018 році, перебуваючи на посаді директора держпідприємства, він підписав економічно невигідний договір на розробку проектно-кошторисної документації, а також документи з його виконання. Це завдало збитків державі на майже 371 тис. грн.

Крім того, у період із вересня 2018 року до травня 2019-го він безпідставно нарахував собі премій на понад 460 тис. грн.

Уже працюючи за контрактом в СБУ Наумов шляхом обману заволодів коштами держпідприємства у сумі майже 3,3 млн грн, які були йому безпідставно нараховані та виплачені у вигляді середньомісячної зарплати як директору цього підприємства.

Загалом, перебуваючи на посаді керівника цього підприємства, обвинувачений заволодів понад 4,1 млн грн.

Наумову загрожує позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Печерський райсуд заочно обрано йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Він також оголошений у міжнародний розшук.

7 червня 2022 року Наумова затримали на кордоні Сербії та Південної Македонії за незаконне перевезення незадекларованої валюти та коштовного каміння, відкрили проти нього справу і відправили до слідчого ізолятора.

У жовтні того ж року Україна просила Сербію екстрадувати Наумова, проте Вищий суд міста Ніш відхилив запит України. У січні 2024 року стало відомо, що Наумов вийшов на свободу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Схеми

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 16:57:17