Україна і світ

Історичний момент: SpaceX відправила у відкритий космос звичайних людей


Компанія Ілона Маска SpaceX успішно здійснила місію Polaris Dawn. Вона полягала у тому, щоби відправити у відкритий космос не професійних астронавтів, а звичайних людей.

Перший комерційний вихід у відкритий космос – що відомо

До складу екіпажу Polaris Dawn увійшло чотири людини. Це гендиректора Shift4 Payments Джаред Айзекман, який і профінансував місію, а також його друг – експілот ВПС США Скотт Потіт та інженери SpaceX Анна Менон і Сара Гілліс.

Айзекман першим вийшов у космос о 6:48, за ним послідувала Гілліс, яка провела у вакуумі 10 хвилин для тестування нового скафандра.

Основною метою проєкту було випробування скафандрів нового покоління, розроблених SpaceX для майбутніх космічних місій, зокрема створення поселень за межами нашої планети. Ці розробки не мають традиційної системи життєзабезпечення у вигляді рюкзака. Замість нього використовуються шланги для подачі кисню з капсули Crew Dragon.

Рекорди місії SpaceX

Політ Polaris Dawn також встановив нові рекорди за відстанню, досягнувши висоти 118-435 миль (190-700 км) від Землі – найбільшого показника з часів завершення програми Apollo.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

NASA привітало SpaceX з новим досягненням, разом з тим у самого агентства є доволі непроста задача, з якою належить впоратися. Причому в цьому NASA має допомогти компанія Ілона Маска. Йдеться про повернення корабля Starliner з МКС, а також його екіпажа.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 16:14:51