Україна і світ

Довготривалий Covid-19 не здатні виявити лабораторії: він розвивається при нормальних аналізах


Дослідження, проведене американськими науковцями, не виявило жодного надійного біомаркера серед 25 звичайних клінічних лабораторних показників для діагностування навіть важкої форми довготривалого Covid-19.

Важкий перебіг хвороби при нормальних аналізах

Це означає, що лікарям не варто покладатися на аналізи крові, які можуть демонструвати нормальні показники, а лише на клінічні прояви, симптоми і анамнез.

Тривалий Covid-19, також відомий як пост-гострі наслідки інфекції SARS-CoV-2, мають 7% усіх дорослих у США – це майже 18 млн людей.

Зараз дивляться

– Ми намагалися виявити біомаркери для швидкого й точного діагностування тривалого Covid-19, щоб люди, які борються з цією хворобою, вчасно отримали допомогу, — сказав Девід Гофф, доктор медичних наук з Національного інституту серця, легенів і крові.

За словами науковця, швидка діагностика є ключовим завданням, оскільки тривалі  симптоми Covid-19 можуть зробити навіть повсякденні справи тягарем для людини, не кажучи вже про неможливість повернутися до роботи чи навчання.

Чи знайдуть надійний біомаркер Long Covid

Дослідження було профінансовано Національним інститутом здоров’я. Учені вивчили дані майже 10 тис. дорослих з інфекцією SARS-CoV-2 і без неї.

Неможливість виявити хоч якісь відхилення в аналізах при довготривалому Covid-19 вчені схильні пояснювати тим, що цей стан включає кілька фізіологічних шляхів, окрім запалення, анемії тощо, які можна виявити лабораторним шляхом.

– Доки надійний біомаркер не буде знайдено, найкращим методом діагностики Long Covid залишається старомодний збір анамнезу та клінічна оцінка, — сказала Грейс МакКомсі, професорка Університету Кейс Вестерн Резерв.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 10:47:16