Україна і світ

Учені виявили несподіваний ефект вживання алкоголю перед зачаттям дитини


Професор Техаського університету Майкл Голдінг розповів про результати дослідження, яке засвідчило, що хронічне вживання алкоголю обома батьками чинить довгостроковий вплив на потомство, змушуючи його швидко старіти і ставати більш сприйнятливим до хвороб.

Мама і тато п’ють

За словами вченого, у науковому експерименті він з колегами використовував мишей, щоб виміряти вплив вживання алкоголю матір’ю, батьком або обома батьками в період зачаття на старіння і хронічні захворювання їхнього потомства. Миші вибирали, коли і скільки алкоголю пити.

– Ми виявили, що батьківське і материнське пияцтво спричиняє шкідливі зміни в мітохондріях їхнього потомства, – пояснив Голдінг.

Мітохондрії часто називають акумулятором клітини, які контролюють багато аспектів старіння і здоров’я. Як і акумулятор мобільного телефону, мітохондрії з часом руйнуються і призводять до того, що клітини втрачають здатність відновлювати пошкодження і контролювати метаболізм.

Зараз дивляться

Експерименти показують, що вживання алкоголю батьком спричиняє дефект у мітохондріальній функції, який уперше з’являється під час розвитку плода і зберігається в дорослому житті. Наприклад, вплив спиртного батьком спричинив дворазове збільшення вікових захворювань печінки.

Важливо, що коли пили обоє батьків, наслідки для їхнього потомства були гіршими, ніж коли алкоголь вживав лише один з батьків. Наприклад, учені спостерігали триразове збільшення вікового рубцювання печінки.

Фетальний алкогольний синдром

За словами експертів, люди з фетальним алкогольним синдромом стикаються з довічними проблемами, включно з проблемами з координацією рук і очей, а також труднощами з пам’яттю та увагою.

Наступним кроком команди Голдінга стане вивчення того, чи можуть втручання, спрямовані на здоров’я мітохондрій, як-от фізичні вправи і спеціальні дієти, поліпшити результати лікування людей із фетальними алкогольними розладами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 15:11:43