Україна і світ

Як оновити дані в ТЦК онлайн і офлайн: що необхідно та куди звертатися

Фото: УНІАН

Згідно з новим законом про мобілізацію, військовозобов’язані чоловіки мають з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) та оновити особисті дані.

Як оновити дані в ТЦК офлайн та онлайн – читайте на Фактах ICTV.

Як оновити дані в ТЦК онлайн і офлайн

16 липня 2024 року сплив термін оновлення даних військовозобов’язаних осіб. Міністерство оборони України підбило підсумки й повідомило, що з 18 травня до 16 липня 2024 року 4 мільйони 690 тисяч 496 військовозобов’язаних оновили свої дані. Нагадуємо, що це можна було зробити у:

Зараз дивляться
  • територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки;
  • центрах надання адміністративних послуг;
  • за допомогою застосунку Резерв+.

Попри те, що термін оновлення даних сплив, військовозобов’язані особи все одно повинні це зробити. Але починаючи з 17 липня оновлення даних можливе тільки за допомогою Резерв+ та в ТЦК. Центри надання адміністративних послуг більше не будуть оновлювати дані військовозобов’язаних.

Як оновити дані в ТЦК офлайн

Для оновлення даних у ТЦК військовозобов’язані чоловіки повинні мати при собі такі документи:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення;
  • медичні документи;
  • довідку про освіту;
  • водійське посвідчення необхідне тільки у разі служби водієм.

Якщо особа має право на відстрочку від мобілізації, то при собі необхідно мати документи, які підтверджують цей факт. Це можуть бути документи, що підтверджують склад сім’ї, наявність дітей або опіку над особами з інвалідністю.

Також необхідно підготувати медичні документи. Військово-лікарська комісія має доступ до системи Helsi, тож лікарі мають дані про стан здоров’я військовозобов’язаних осіб. Але якщо у людини є довідки, які не занесені до бази, то необхідно взяти їх з собою. При наявності інвалідності потрібно мати довідку МСЕК.

Як оновити дані в ТЦК онлайн

Електронний кабінет призовника запрацював 18 травня. Йдеться про мобільний застосунок Резерв+, за допомогою якого можна оновити особисті дані військовозобов’язаного.

Його вже можна завантажити на смартфони через App Store та Google Play Market.

Під час оновлення треба звернути увагу на:

  1. фактичну адресу проживання;
  2. номери дійсних засобів зв’язку (номер мобільного телефону);
  3. адресу електронної пошти (за наявності).

Що буде, якщо не оновити дані — відповідальність

Неоновлення військово-облікових даних розцінюється як порушення правил військового обліку, згідно з Законом України  Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (стаття 210).

Згідно з документом, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період тягне за собою накладання штрафу — від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 грн до 25 500 грн.

Накладення штрафу передбачається впродовж 3 місяців з дати виявлення правопорушення, але не більше року з дати його вчинення.

Право на притягнення до адміністративної відповідальності за неоновлення даних надано ТЦК та СП.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальніше про накладення штрафу за неоновлення даних та суми можна дізнатися за посиланням.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 19:18:11