Україна і світ

Громадянство і виплати за бої в РФ: Зеленський підписав закони з оборонного пакету

Фото: Факти ICTV

Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня Незалежності України підписав низку законів з оборонного пакету.

Про це глава держави заявив на спільному з президентом Польщі Анджеєм Дудою та прем’єр-міністром Литви Інгрідою Шимонітою урочистому заході з нагоди Дня Незалежності України в Києві.

Перший закон, який гарантує усім нашим воїнам, що діють на території країни-агресора, повне забезпечення. Ми підтверджуємо державну вдячність за бойову роботу наших героїв, – наголосив Зеленський.

Зараз дивляться

Другий закон, підписаний президентом, забезпечить усім воїнів-легіонерів українське громадянство.

– Кожен, хто відчуває життя і незалежність так само, як і ми, українці, хто б’ється разом із нами, заслуговує бути серед громадян України, – зауважив президент.

І третій закон, за словами Зеленського, захищає українське православ’я від московської залежності і “гарантовано захищає гідність святинь нашого українського народу”.

Суть першого закону – №11483

Йдеться про законопроєкт №11483 про статус військових, які воюють у Росії, ухвалений Верховною Радою 20 серпня.

Цей документ гарантує військовим, що воюють, зокрема у Курській області, такі ж соціальні виплати та преференції, як і тим, що перебувають на передовій.

Що відомо про другий закон – №9585

Проєкт закону щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України №9585 парламентр ухвалив також 20 серпня.

Він врегулювує право таких осіб та членів їхніх сімей на отримання посвідок на тимчасове проживання, дозволів на імміграцію або набуття громадянства України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зокрема, після набуття чинності законом передбачено:

  1. Можливість набути громадянство України у спрощеному порядку особами, які в установленому порядку проходять/проходили військову службу за контрактом у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту або Нацгвардії, та особами, залученими до захисту України у складі сил територіальної оборони або добровольчих формувань територіальної громади.
  2. Можливість подання декларації про відмову від іноземного громадянства замість документа про припинення іноземного громадянства разом із заявою про набуття громадянства України (особами, які проходять/проходили військову службу в силах оборони, або їх подружжю та дітям).
  3. Встановлення підстав, які унеможливлюють набуття громадянства України особою, яка своїми протиправними діями створює/створювала загрози нацбезпеці України.
  4. Можливість подання для набуття громадянства України іноземцям та особам без громадянства, які захищають Україну в складі сил оборони подавати паспортний документ, термін дії якого закінчився.
  5. Надання дозволу особам, які набули громадянство України під час воєнного стану і подали зобов’язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою та які проходять військову службу за контрактом, виконати взяте зобов’язання протягом двох років з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 16:09:18