Львівський портал

Скільки ще громад УПЦ МП залишилось на Львівщині

На території Львівщини все ще діють 17 громад УПЦ Московського патріархату. Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

Із початку повномасштабного вторгнення РФ, тобто за два з половиною роки, зв’язки з Росією розірвали 37 релігійних громад у Львівській області: 24 громади перейшли до Православної церкви України, ще 13 – ліквідувалися за зверненням представників самих же громад.

Наразі на Львівщині все ще зареєстровані 17 громад УПЦ МП.

«У цих спільнот є останній шанс вийти з-під підпорядкування патріарха мocковського і перестати бути спільниками брехні. Сподіваюсь, що представники цих спільнот впродовж 9 місяців зроблять правильний вибір. Якщо ж ні, припинення діяльності відбудеться у судовому порядку», – наголосив Максим Козицький.

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада нарешті ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону діяльності російської церкви в Україні та релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

Тепер громади УПЦ МП мають 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою. Якщо цього не станеться, спеціальна комісія звертатиметься до суду щодо заборони їхньої діяльності.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Нещодавно президент Володимир Зеленський обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-20 11:50:58