Львівський портал

У Львові медики врятували хлопця, в якого почали відмовляти нирки і печінка

Лікарі дитячої лікарні святого Миколая у Львові врятували 16-річного мешканця Вінничини, який підхопив під час купання в річці смертельну інфекцію та мало не загинув через відмову нирок та печінки. Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова. 

Данило Максимчук із міста Ладижин, що на Вінничині. Одного дня він разом із друзями пішов поплавати у річці Південний Буг, а вже ввечері після купання у хлопця піднялась температура, яка не збивалась всю ніч. На ранок юнак почав ще й блювати.  

У районній лікарні спершу вважали, що у Данила тепловий удар, оскільки в ці дні стояла неймовірна спека. Проте за два дні стан підлітка лише погіршився. Відтак його скерували до Вінниці, де лікарі з’ясували, що хлопець підхопив смертельно небезпечну інфекцію – лептоспіроз. 

У пацієнта стрімко почали відмовляти органи. Лептоспіроз вразив нирки і вони зовсім перестали працювати, а також – печінку. Підліток буквально пожовтів. Наступними могли стати органи серцево-судинної системи і тоді юнак би загинув. Відтак Данила негайно переправили з Вінниці до Львова – у Дитячу Лікарню Святого Миколая. 

«Оскільки в пацієнта була гостра ниркова недостатність, тобто сильне ураження нирок, лікуючи лептоспіроз, ми паралельно лікували і ниркову недостатність .Нам довелося під’єднати його до апарату для проведення гострого діалізу – «штучної нирки». Данило дві доби безперервно перебував під апаратом – така сильна була інтоксикація. А вже потім ми виконували діаліз три рази на тиждень по чотири години. Щодо печінки, то її нам вдалося стабілізували медикаментозно», – розповідає керівниця нефро-діалізного блоку Лілія Грицків. 

Львівським медикам вдалося врятувати юнака. За його життя вони боролися майже місяць. Нині нирки та печінка хлопця працюють як належить і він майже повністю відновився після страшної недуги. Данило вже повернувся до Вінниці, де і пройде завершальні етапи лікування. 

Раніше Львівський портал повідомляв, що за 7 місяців 2024 року у Львівській області зареєстровано шість випадків захворювання на лептоспіроз – на рівні 2023 року.

Довідка:

Лептоспіроз – це важке інфекційне захворювання, яке переносять тварини. Найчастіше – гризуни: щурі та миші. Разом із сечею тварин небезпечна для життя людини бактерія потрапляє у воду і саме під час купання найчастіше відбувається зараження.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі або слизові оболонки (очі, ніс, рот). Також, можливий аліментарний шлях передачі – через харчові продукти. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-20 09:25:36