Україна і світ

Перші кроки: через пів року після операції на серці дитина може ходити


Кардіохірурги Інституту Амосова врятували маленького хлопчика зі складною вродженою вадою серця – сьогодні дитина може самостійно ходити.

Вроджена вада серця

Пів року тому до Інституту Амосова поступив Богданчик Соломко з Вінниччини.

Діагноз був настільки складний, що жоден кардіоцентр, куди зверталася мама Оксана, не наважився взятися за операцію. У девять дев’ять хлопчик важив лише чотири кілограми, а шанси на життя були мінімальними.

Зараз дивляться

Під час народження на 35-му тижні вагітності лікарі діагностували рідкісну і складну вроджену ваду – гетеротаксія (дзеркальне розташування органів), транспозиція та загальний шлуночок серця.

Богданчик мав атрезію легеневої артерії І ступеня, неправильне положення магістральних судин та гіпоплазію стовбура і гілок легеневої артерії. Це ускладнювало доставку крові до легень, викликаючи ціаноз і кисневе голодування.

Маленька, але перемога

Проте завдяки точній діагностиці, сучасному обладнанню та професіоналізму команди хірургів під керівництвом Василя Лазоришинця, операція пройшла успішно.

Фахівці виконали двосторонній кавопульмонарний анастомоз, що значно покращило легеневий кровотік і кількість кисню в крові.

Сьогодні Богданчик, який колись не мав сили сидіти, впевнено робить свої перші кроки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фотоНаціональний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 15:51:18