Україна і світ

Жодна релігійна організація з центром в РФ не може діяти в Україні – заява ВРЦіРО

Фото: Офіс президента

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) засудили діяльність Російської православної церкви, яка відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності та самих українців.

Про це йдеться у заяві ВРЦіРО за підсумками зустрічі її представників із президентом Володимиром Зеленським.

ВРЦіРО засудила діяльність РПЦ

Зазначається, що під час зустрічі із президентом України члени ВРЦіРО обговорили питання захисту свободи віросповідання та духовної незалежності України, захисту конституційного порядку і громадської безпеки, прав людини та основоположних свобод в контексті зловживання з боку країни-агресора.

Зараз дивляться

— Ми категорично засуджуємо діяльність РПЦ, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності та яка освячує зброю масового знищення і відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності, а віднедавна – і самих українців, – йдеться у заяві.

Представники релігійних організацій підтвердили свою заяву від 11 квітня 2023 року, у якій йдеться, що жодна організація релігійна чи світська, яка має центр у країні-агресорі та керується такою, не може діяти в Україні.

Члени ВРЦіРО заявили, що підтримують законодавчу ініціативу президента щодо унеможливлення діяльності таких організацій в нашій країні, яка має також широку політичну і суспільну підтримку.

У заяві йдеться, що головною загрозою для релігійної свободи в Україні є російська агресія, внаслідок якої окупантами було вбито десятки священнослужителів, зруйновано сотні храмів і молитовних будинків.

— Московський патріархат виправдовує погроми та обмеження релігійної свободи, катування й убивства священників та пасторів і цинічно попирає Господні установлення та елементарні норми загальнолюдської моралі, – зазначається у заяві.

Також зазначається, що члени релігійних організацій переконані, що курс на захист свободи віросповідання та духовної незалежності, а саме “відкритість до високих взірців наших релігійних традицій за одночасного несприйняття маніпуляцій вірою і прикриття злочинів релігією, сприятиме консолідації нашого суспільства заради нашої перемоги і утвердження довгоочікуваного справедливого миру”.

Напередодні президент Володимир Зеленський у своєму зверненні повідомив, що провів розмову з членами Ради церков та релігійних організацій та обговорив заборону УПЦ МП.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також глава держави повідомив, що Верховній Раді запропоновано законопроєкт, який може реально гарантувати, що не буде жодних маніпуляцій із Москви українською церквою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 15:32:45