Україна і світ

головні новини за 20 червня 2024 року

Фото: Факти ICTV

Вночі 20 червня росіяни обстріляли одну з теплоелектростанцій ДТЕК, Україна та Єврокомісія продовжили дію транспортного безвізу на рік, а посли Євросоюзу погодили 14-й пакет санкцій проти РФ через агресію проти України.

Детальніше про головні події 17 червня читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Обстріл теплоелектростанції

Вночі 20 червня росіяни обстріляли одну з теплоелектростанцій ДТЕК. Поранено трьох енергетиків.

Зараз дивляться

Як повідомили у компанії, в результаті ворожої атаки серйозно пошкоджено обладнання теплоелектростанції. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки.

У ДТЕК наголосили, що це вже сьома масована атака на теплоелектростанції компанії за останні три місяці.

14-й пакет санкцій ЄС проти РФ

Посли країн Євросоюзу погодили 14-й пакет санкцій проти РФ, у відповідь на російську агресію проти України.

– Цей пакет передбачає нові цілеспрямовані заходи та максимізує вплив існуючих санкцій, закриваючи лазівки, – повідомляє бельгійське головування в Раді Євросоюзу.

Нові санкції проти Росії прокоментувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

– Цей жорсткий пакет і надалі позбавлятиме Росію доступу до ключових технологій. Він позбавить Росію подальших енергетичних доходів. Боротиметься з тіньовим флотом Путіна і тіньовою банківською мережею за кордоном, – написала вона у мережі Х.

ДТП у Польщі

У Польщі в Люблінському воєводстві сталась аварія за участю автобуса, у якому перебували 47 громадян України. Унаслідок ДТП постраждали 8 осіб, серед них – одна неповнолітня.  

Автобус з українцями з’їхав у кювет і перекинувся на бік. 

Фото: поліція Любліна

За інформацією правоохоронців, це був польський автобус, який прямував з Києва до Варшави. Водій транспорту не перебував в стані алкогольного сп’яніння, він був тверезий. 

Румунія передає Україні ЗРК Patriot

Верховна рада оборони Румунії (CSAT) ухвалила рішення щодо передання Україні однієї системи ППО Patriot.

– З огляду на значне погіршення ситуації з безпекою в Україні в результаті постійних і масованих нападів Росії на цивільне населення та інфраструктуру, особливо енергетичну, а також регіональні наслідки цієї ситуації, зокрема для безпеки Румунії, в тісній координації з членами блоку члени Ради вирішили передати Україні систему Patriot, – йдеться в повідомленні CSAT.

Керівник Офісу президента Адрій Єрмак у своєму Telegram-каналі вже подякував Румунії за це рішення у звичній манері, перед цим написавши, що Patriot буде більше.

Продовження транспортного безвізу

Україна та Єврокомісія продовжили дію транспортного безвізу на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року.

Вантажні автоперевезення з України до ЄС та з Євросоюзу в Україну і далі не потребуватимуть спеціальних дозволів.

Оновлена угода передбачає також низку взаємних зобов’язань щодо наявності ліцензій на перевезення та маркування вантажівок.

Безвіз сприяє імпорту, який зріс на 44%. Це, зокрема, товари й комплектування, що потрібні українським виробникам для налагодження виробничого процесу.

США призупинять постачання ракет для Patriot ЄС

У четвер, 20 червня, Білий дім  підтвердив, що США нададуть пріоритет постачанню зенітних ракет Україні перед іншими країнами, які розмістили відповідні замовлення.

Зокрема йдеться про ракети до установок Patriot і NASAMS.

Фото: Генштаб ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський подякував своєму американському колезі за надання Україні пріоритету в постачанні засобів протиповітряної оборони, які критично необхідні для відбиття російських атак.

– Ці додаткові засоби протиповітряної оборони захистять українські міста та людей. Я дякую Президенту Байдену за надзвичайно важливу підтримку, яку ми обговорювали під час нашої нещодавньої зустрічі в Італії. Партнерство між Україною та Сполученими Штатами є міцним і непохитним. Разом ми захищаємо життя від терору та агресії, – написав він у соцмережі Х.

Німеччина передала Україні техніку для ремонту електромереж

Німеччина передала Україні чергові два автомобілі марки Mercedec-Benz Arocs з краном-маніпулятором для проведення ремонту на електромережах.

Це стало новою партією у рамках загального енергетичного пакета від Берліна на суму 2,3 млн євро.

Нова партія вирушить на Запоріжжя, до Черкас, а також Миколаївську та Харківські області, де інфраструктура сильніша за решту постраждала від обстрілів РФ.

Частину автомобілів уже доставлено до України та допомагає енергетикам Харківської, Миколаївської, Тернопільської областей.

Президент Зеленський провів Ставку

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки, та доручив уряду негайно представити програму для стимулювання для стимулювання в Україні сонячної генерації та накопичувачів енергії.

Президент доручив уряду посприяти встановленню сонячних панелей у школах та лікарнях та інших установах та розробити кредити на сонячні батареї для українців.

– Щоб це був аналог програми 5-7-9, але 0% річних для громадян, – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

Зеленський наголосив, що нині всі структури мають працювати злагоджено, аби Україна увійшла в опалювальний сезон підготовленою, на рівні кожної громади.

Єврокомісія, ЄС, Безвіз, Відключення електроенергії, Війна в Україні, Володимир Зеленський, Денис Шмигаль, Зброя для України, обстріл, Ракетні удари Росії, ракетний удар, Російська агресія, Санкції проти Росії, Сонячні батареї

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-20 21:14:10