Україна і світ

Вибори до Європарламенту 2024 – результати екзитполів у Німеччині

На виборах до Європарламенту у Німеччині за даними екзитполів перемогу здобув опозиційний консервативний блок ХДС/ХСС. За даними опитувань вони набрали 29,5% голосів.

Вибори до ЄП у Німеччині: результати екзитполів

Друге місце – в ультраправої Альтернативи для Німеччини (AfD), яка отримала, за даними екзитполів, 16,5%, порівняно з 11% п’ять років тому. Це дозволить їм випередити партію Олафа Шольца СДПН, яка наразі набирає 14%.

Низькі результати продемонстрували Зелені – лише 12-12,5% голосів, порівняно з 20,5% у 2019 році, коли вони посіли друге місце.

Зараз дивляться

Загалом у Німеччині до виборів до Європарламенту було допущено 35 партій. За попередніми даними, явка на виборах становила 64%, що вище від результату попередніх виборів у 2019 році (61,4%).

Право участі у виборах 720 депутатів Європарламенту мали загалом майже 360 млн виборців, зокрема майже 65 млн німців, які обирали 96 членів Європарламенту.

Результати екзитполів в Австрії

Згідно з опитуваннями в Австрії, на виборах до Європарламенту у цій країні лідирують ультраправі, а точніше ультраправа проросійська Партія свободи. Попередньо вона набирає 27% голосів.

За друге місце борються дві політсили – керівна консервативна Народна партія з 23,5% і Соціал-демократична партія з 23%. Зелені та ліберальна партія NEOS, ймовірно, отримають по 10,5%.

Партія свободи лідирує за кількістю мандатів та претендує на шість місць у майбутньому Європарламенті. Народна партія та соціал-демократи, ймовірно, отримають по п’ять депутатів. А Зелені та NEOS матимуть по два місця.

Результати виборів до ЄП

За словами одного з аналітиків, перші оцінки, опубліковані ЄС для 8 країн-членів, свідчать про те, що проєвропейська більшість збереглася, тоді як ультраправі просунулися вперед, але не вражаючими темпами.

В останній день виборів до Європарламенту – 9 червня – голосування відбулося у 21 з 27 країнах ЄС. У кількох країнах вибори відбулися раніше. Зокрема, 8 червня проголосували виборці у Словаччині, Латвії та на Мальті, а також в Італії.

Джерело: Bloomberg, The Guardian

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-09 20:35:52