Україна і світ

Рада ухвалила два законопроєкти про роботу наукових установ

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила два законопроєкти, які стосуються наукових установ.

Вони встановлюють нові правила присвоєння наукових звань та строк перебування на керівних посадах, повідомив міністр освіти й науки Оксен Лісовий.

Дебюрократизація МОН

Законопроєкт №9601 про дебюрократизацію частини процесів у МОН встановлює умови ліцензування. Згідно з Національною антикорупційною програмою, орган, що встановлює умови ліцензування, не може бути тим самим, що контролює їхнє виконання.

Зараз дивляться

Законопроєкт передбачає передавання функції ліцензування освітньої діяльності від МОН до Державної служби якості освіти. МОН далі формуватиме ліцензійні умови, але не матиме повноважень здійснювати державний нагляд.

Функцію присвоєння вчених звань від МОН пропонують передати до закладів вищої освіти, в яких працюють відповідні науково-педагогічні працівники. За потреби інші заклади зможуть визнавати ці звання без втручання МОН.

Водночас оптимізуються процеси приймання на навчання іноземців та осіб без громадянства до закладів фахової передвищої, вищої освіти через цифровізацію за допомогою Єдиної міжвідомчої інформаційної системи України.

KPI для керівників наукових установ

Законопроєкт №10424 передбачає встановлення ключових показників ефективності (KPI) для керівників наукових установ та встановлення обмеження перебування на керівних посадах на термін не більш ніж на 10 років.

Згідно з документом, під час визначення КРІ враховуватимуть низку факторів. Серед них:

  • кількість поданих заявок на гранти;
  • кошти, залучені для розвитку установи;
  • частку молодих учених у колективі;
  • рівень міжнародної науково-технічної співпраці;
  • значущість результатів для економіки та суспільства України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 21:16:17