Україна і світ

Кожен, хто був у полоні, зазнав катувань, деякі стали свідками вбивств – генпрокурор Костін

Фото: Офіс генпрокурора

Кожен українець, який побував у російському полоні, зазнав жорстокого поводження та тортур з боку окупантів.

Про це заявив в ефірі національного телемарафону Єдині новини генеральний прокурор України Андрій Костін.

Жорстоке поводження з українськими полоненими

– Такі відео – це чергове свідчення спланованої політики Кремля. Це лише частина цієї стратегії. Ми впевнено можемо сказати зараз, що кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів, – прокоментував генпрокурор відео з українськими полоненими, які поширюють російські окупанти.

За словами Андрія Костіна, у полоні українських військовополонених катують, утримують у нелюдських умовах, морять голодом, відмовляють у медичній допомозі, чинять сильний психологічний тиск.

Зараз дивляться

Навіть за спілкування українською мовою полонені зазнають побиття та інших форм фізичного насильства, наголосив він.

Українці ставали свідками вбивств інших полонених

– Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених, – зазначив генеральний прокурор.

Станом на 4 червня 2024 року, потерпілими у провадженнях щодо перебування у полоні визнано понад 2,2 тис. українських захисників, заявив Андрій Костін.

Понад 500 українських військових свідчили про застосування проти них фізичного насильства під час російських допитів, зокрема, катування електрострумом, звернув увагу він.

– Ми можемо з упевненістю говорити, що агресор створив цілу систему нелюдського поводження з українськими полоненими. Встановлено щонайменше 25 спеціальних об’єктів у 15 регіонах Росії, де системно знущаються з наших військових, – наголосив генпрокурор.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 21:49:13