У США дали добро на продаж курятини, вирощеної в лабораторії
Міністерство сільського господарства США схвалило виробництво і продаж м’яса, вирощеного в лабораторії з клітин тварин. Добро отримали дві каліфорнійські компанії.
За словами експертів, найімовірніше, минуть роки, перш ніж покупці зможуть купувати лабораторне м’ясо. Але це рішення є важливою віхою як для компаній, що виробляють м’ясо, так і для споживачів, які шукають альтернативу забитим на промисловій фермі курчатам.
Прихильники культивованого м’яса кажуть, що цей продукт корисніший для довкілля, безпеки харчових продуктів і благополуччя тварин.
Але скептики насторожено ставляться до наукових ризиків і ризиків для безпеки і кажуть, що передбачувані переваги для навколишнього середовища не доведені.
За словами фахівців, м’ясо, вирощене в лабораторії, починається з клітин, взятих у тварини. Потім ці клітини живляться водою, сіллю і поживними речовинами, такими як амінокислоти, вітаміни і мінерали.
Потім клітини розмножуються у великих резервуарах – культиваторах або біореакторах. Після збору продукт являє собою м’ясний фарш, з якого потім формують котлети, ковбасу або філе.
Після початкового пробного запуску обидві компанії також планують збільшити виробництво і перейти на інші види м’яса. Наприклад, на яловичину з її вищим вмістом жиру і складнішим смаком.
Аналітики вже попередили, що культивовані м’ясні продукти будуть дорожчими, порівняно зі звичайними сосисками, – подібно до того, як поновлювані джерела енергії від самого початку були дорожчими, ніж нафта і газ.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-22 12:44:10