Ціни на продукти в Україні: чи продовжиться тенденція зниження
Ціни на продукти, зокрема, на овочі та яйця почали знижуватися і на це впливає декілька факторів.
Про це в ефірі Єдиних новин повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
– Є кілька моментів, які відображаються показниками щодо цін на продукти харчування. Найголовніший це фактор інфляції, тому що в цьому сезоні вона трошки менша у порівнянні навіть з кінцем 2022 року. Фактор сезонності, якщо ми, наприклад, говоримо про яйця.
Зараз за рахунок теплої погоди, виходу на ринок домашнього господарства та пропозиції на ринку і відповідно збільшення кількості поголів’я у порівнянні з активним воєнним періодом часу, коли було знищено багато птахоферм та поголів’я курей впало, відповідно зараз збільшиться пропозиція, – говорить експерт.
Ціни на овочі також продовжать знижуватися, адже тут відіграє фактор сезонності.
– Ми зараз переходимо у сезон великого попиту на овочі та великої пропозиції, яка буде зявлятися все більше з позиціями вирощеними під відкритим ґрунтом, – говорить Марчук.
Він наголосив, що українські представники на ринку овочів і так запізнилися, адже зазвичай українські тепличні господарства виходять вже наприкінці березня.
– Але за рахунок тимчасової окупації Херсонщини, Запорізької області, які були найбільшими пропозиціями на ринку по своїй продукції, на сьогоднішній день за рахунок ударів по інфраструктурі енергетичній, багато хто з тепличників взагалі відмовився займатися ранніми овочами, – додає Марчук.
Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-11 14:58:23