Україна і світ

Що таке аутоімунні захворювання та які їхні загальні симптоми

Фахівці популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіли, що являють собою аутоімунні захворювання, чому вони виникають і які їхні загальні симптоми.

Аутоімунні захворювання (АЗ) – це стани, що виникають внаслідок імунних реакцій у відповідь на антигени власних тканин (аутоантигени).

Простими словами при аутоімунних станах природна захисна система організму не може відрізнити власні клітини від чужорідних. В результаті організм помилково атакує нормальні клітини.

Зараз дивляться

Виділяють два типи розвитку аутоімунних реакцій.

При першому типі це відбувається внаслідок відповіді імунної системи на нові антигени. Вони можуть з’явитися при переохолодженні, опіках, травмуванні, через вплив мікробів і вірусів. Також реакцію можуть спровокувати хімічні речовини і медикаменти.

Реакції другого типу розвиваються в результаті пошкодження імунної системи. Найчастіше це відбувається під впливом факторів зовнішнього середовища або через генетичної схильності . Під час таких порушень в організмі з’являються “заборонені” клони імунних клітин, які реагують на “свої” антигени.

Види аутоімунних захворювань ⠀

Налічують понад 100 різних АЗ. При цьому можуть страждати різні органи і системи. Множинний склероз, аутоімунний гепатит, аутоімунний тиреоїдит, хвороба Крона, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит — приклади кількох поширених АЗ. Перелік загрозливих станів і лікуючих фахівців вражає.

Загальні симптоми аутоімунних захворювань

Клінічні прояви різних АЗ відрізняються відповідно до місяця ураження. Однак усі вони мають кілька спільних симптомів:

утома;

  • болі в суглобах і набряк;
  • проблеми зі шкірою;
  • болі в животі або проблеми з травленням;
  • повторювана лихоманка.

Діагностика і лікування хвороби повинні бути комплексними із залученням фахівців різних напрямків. Повністю вилікуватися від аутоімунних захворювань, як правило, неможливо. Однак можна досягти стану стихання хвороби – ремісії.

Спільні з АЗ риси можуть мати дуже різні стани – від онкології до інфекцій. Тому не варто при втоми і лихоманці робити висновок, що тут щось аутоімунне. Перш за все довіряйте своєму лікарю, який допоможе знайти основну причину і призначити своєчасне лікування.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-20 10:07:32