Україна і світ

Мережа Ашан допомагала армії РФ – що відомо про розслідування та реакцію Києва

Російське представництво торгівельної мережі Ашан (Auchan) від початку повномасштабної війни РФ проти України постачало товари для окупантів під виглядом “гуманітарної допомоги”. Про це йдеться в журналістському розслідуванні, на яке вже відреагували в Міністерстві закордонних справ України.

Що відомо про скандал довкола мережі Ашан та реакцію МЗС – далі в матеріалі.

Про що йдеться в розслідуванні

Зараз дивляться

Спільне розслідування провели видання The Insider, французька газета Le Monde та міжнародний колектив журналістів-розслідувачів Bellingcat.

Як відомо, коли після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну світові бренди почали залишати російський ринок, французька мережа Ашан вирішила залишитися.

За даними журналістів, станом на кінець березня 2022 року російське представництво Ашан уже надавало підтримку окупаційним військам: постачало товари для військовослужбовців РФ на тимчасово захоплених територіях України.

Постачання позиціонувалося як “гуманітарна допомога”. Поставки складалися як із товарів зі складів Ашана, так і з товарів, зібраних так званими волонтерами на території магазинів мережі в різних регіонах РФ.

Журналісти звернули увагу, що до складу цієї “допомоги” входили виключно товари для чоловіків (наприклад, сигарети, які загалом ніколи не постачаються як гуманітарна допомога, запальнички, бритви), проте не було нічого для жінок та дітей.

У деяких регіонах РФ поставки для російських військовослужбовців організовувалися за взаємодії з місцевими органами влади. Пункти “збору допомоги” були помічені в містах Санкт-Петербург, Самара, Владимир та інших.

Журналісти The Insider зв’язалися з керівниками компаній, на які було оформлено “гуманітарну допомогу”, і деякі з них не стали приховувати, що вона призначалася саме для армії РФ.

Журналісти наголошують, що, згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів є лише допомога мирному населенню. Тож підтримка армії РФ під час війни може призвести до запровадження санкції проти мережі Ашан та виходу компанії з російського ринку.

У розслідуванні наголошується, що, окрім постачання товарів, Ашан також допомагав військкоматам в РФ набирати мобілізованих з-поміж власних співробітників. Російське представництво мережі допомагало владі РФ “боротися з ухилянтами” від призову, збирало та передавало до військкоматів дані про своїх працівників, допомагало військкоматам “виконувати норму”.

Журналісти звернули увагу на той факт, що дані про військові квитки співробітників мережі Ашан у РФ почали збирати ще в січні 2022 року, тобто до початку повномасштабного вторгнення. Згодом працівникам Ашан вручали повістки просто на робочому місці та пропонували звільнятися, про що повідомив ЗМІ один зі свідків.

Згідно з розслідування, поставкою товарів на окуповані території України займався не лише Ашан, а й торговельна мережа Леруа Мерлен. Журналісти посилаються на оприлюднене в грудні відео з тимчасово окупованого Маріуполя. На запису можна побачити, як члени “Молодої Гвардії Єдиної Росії” розвантажують палети з фірмовим знаком Леруа Мерлен.

Реакція МЗС України на розслідування

На журналістське розслідування відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він планує обговорити з главою МЗС Франції Катрін Колонною допомогу мережі Ашан для російської армії.

– Минулого року я закликав світ бойкотувати Ашан за те, що він не вийшов з Росії і не припинив фінансування військових злочинів. Однак реальність, схоже, набагато гірша: Ашан перетворився на повноцінну зброю російської агресії. Я маю намір обговорити це з моєю французькою колегою, – наголосив Кулеба в Twitter.

Вимагають пояснень: реакція Ашан Україна

Російське представництво мережі Ашан відмовилося дати коментар журналістам. А в пресслужбі французького Ашана повідомили, що компанія перебуває поза політикою і начебто не займається підтримкою військовослужбовців РФ.

Тим часом український підрозділ мережі Ашан вимагає пояснень від французького офісу.

– Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки, – наголошується в заяві.

Українське представництво терміново звернулося до офісу у Франції.

– Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію, – йдеться в заяві.

Як відомо, Ашан (Auchan) – це французька мережа, яка має супермаркети та гіпермаркети в багатьох країнах світу.

На ринок РФ припадає 10% продажів Auchan, річний виторг становить близько €3,2 млрд на рік. Компанія має 230 магазинів на території РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Insider, Le Monde, Ашан Україна


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-17 19:25:10