Україна і світ

Норвегія ухвалила багаторічну програму підтримки України на суму понад 271 млрд грн

У четвер, 16 лютого, уряд Норвегії та більшість норвезького парламенту представили політичну угоду, згідно якої країна протягом найближчих п’яти років виділить на допомогу Україні 75 мільярдів норвезьких крон (приблизно 271,4 млрд грн — ред.).

Про це йдеться у відповідному рішенні парламенту Норвегії.

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у цифровому форматі.

«Я радий широкій згоді щодо програми підтримки України. Вона триватиме більше п’яти років — до наступного парламентського терміну. Ми разом засуджуємо війну росії в Україні та підтримуємо законну оборонну боротьбу українського народу», — заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

Згідно повідомлення, високопосадовці Норвегії вважають напад росії на Україну 24 лютого 2022 року переломним моментом для Європи та серйозною загрозою міжнародному миру та безпеці. Безпека, добробут і свобода дій Норвегії ґрунтуються на повазі до міжнародного права.

«Для Норвегії — це серйозно. Це стосується нас. Міжнародне право — наша головна лінія. Наша безпека, добробут і свобода дій засновані на керованому світі. Суверенні держави повинні вільно вирішувати про себе та своє майбутнє. Війна росії порушує принципи, такі життєво важливі для наших національних інтересів. Ми також хочемо зробити свій внесок у те, щоб українці змогли захистити уряд свого народу», — каже міністр фінансів Трюгве Слагсвольд Ведум.

За його словами, саме потреби України ляжуть в основу норвезької підтримки.

«На нинішньому етапі війни допомога озброєнням має вирішальне значення для здатності України відновити контроль над своїми територіями. У 2023 році половина коштів піде на військову підтримку», — каже норвезький прем’єр.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Окрім військової підтримки, норвезькі внески підуть на гуманітарні зусилля в Україні та сусідніх країнах, на підтримку цивільної інфраструктури та на реконструкцію, коли це буде можливо.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-16 15:28:35