Україна і світ

Посол США та очільниця Мінветеранів обговорили потреби ветеранів та шляхи їх вирішення

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк та міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна обговорили потреби ветеранів та шляхи їх вирішення.

Про це посол США повідомила у Twitter.

«Підтримка українських героїв є ключовою для забезпечення сильного, вільного та успішного майбутнього України — ось чому підтримка США допомагає вирішувати юридичні, медичні та професійні потреби ветеранів України», — зазначила Бріджит Брінк.

Вітаючи високу гостю в стінах Міністерства, його очільниця щиро подякувала в особі пані посла усьому американському народу за військову, гуманітарну, фінансову та політичну підтримку України. Зокрема, за підтримку українських ветеранів, яку надає уряд США в рамках проєкту «Програма реінтеграції ветеранів», за допомогу Мінветеранів у створенні Єдиного державного реєстру ветеранів війни, а також за підтримку, надану США команді України, яка брала участь у міжнародних спортивних змаганнях «Ігри воїнів» (Warrior Games), про що повідомляє пресслужба Мінветеранів.

«У контексті нової ветеранської політики система реінтеграції ветеранів у мирне життя є одним із найважливіших аспектів зміцнення національної безпеки України», — наголосила Юлія Лапутіна.

За її словами, нині суттєво зросла кількість українців, котрі проходять службу в лавах ЗСУ та інших структурах оборонного сектору держави. Тому на часі — нова ветеранська політика, в основі якої — чітка та ефективна система переходу від військової кар’єри до цивільного життя.

Складові вказаної системи: розробка та прийняття відповідного законодавства; медична та психологічна реабілітація; перекваліфікація та працевлаштування; побудова єдиної інформаційно-аналітичної системи соціальної підтримки та комунікації «Е-ветеран»; підтримка та розвиток ветеранського підприємництва; розвиток спорту ветеранів війни; житлове забезпечення ветеранів та їхніх родин.

«Україні вкрай важливо орієнтуватися на досвід іноземних країн, які успішно реалізовують подібну систему переходу», — наголосила Юлія Лапутіна, підкресливши важливість розвитку двостороннього співробітництва Мінветеранів з Департаментом у справах ветеранів США.

Під час зустрічі сторони обговорили також один із флагманських проектів Міністерства у справах ветеранів — відновлення Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації, який було вщент зруйновано російськими загарбниками в березні минулого року. Відновлення Центру патронує Президент України Володимир Зеленський, який вже передав на його відбудову сто тисяч доларів — грошову винагороду, яку він отримав разом із Медаллю Свободи, котру вручають в США видатним світовим діячам.

«У питаннях відновлення Центру ми вже використовуємо досвід, яким поділилися наші американські колеги, та готові запроваджувати найкращі практики реабілітаційних послуг ветеранам та членам їхніх родин», — зауважила Юлія Лапутіна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На завершення зустрічі Юлія Лапутіна вручила пані Послу два коїна — від Мінветеранів та від For Ukrainian Soldiers — компанії, яку заснували троє друзів — ветеран та волонтери. Він виготовлений з рашистського бойового літака, збитого над Україною.


Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-16 09:54:53