Україна і світ

Куди звертатися, якщо у полон потрапили цивільні — поради омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець оприлюднив алгоритм дій для українців, чиї цивільні родичі потрапили в полон.

Про це Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

«При отриманні інформації з будь-яких джерел, що особа перебуває у полоні, потрібно зібрати всі можливі факти та докази, необхідні для підтвердження полону: скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень, відео з ворожих ресурсів тощо, та надати ці відомості слідчому Національної поліції, у провадженні якого знаходиться кримінальне провадження», — зазначив він.

Додатково потрібно звернутись до Національного інформаційного бюро.

Цей орган займається збором та накопиченням інформації про громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії (військовополонених, утримуваних цивільних осіб, заручників, що перебувають під контролем рф, осіб, зниклих безвісти). Цілодобова «гаряча лінія» — 1648 або +38 (044) 287-81-65; сайт: nib.gov.ua; бот у Телеграмі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також можна звернутись до Об’єднаного центру при СБУ з пошуку та звільнення полонених: телефони: +38 (067) 650-83-32, +38 (098) 087-36-01; e-mail: [email protected]

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-16 00:26:51