Україна і світ

Економіка України скоротилася у понад 30% – Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через війну економіка України торік скоротилася на третину, проте цього року очікується зростання на 0,3%.

Про це він заявив німецькому журналу Spiegel.

– За попередніми оцінками, падіння за 2022 рік становить понад 30%. Третина нашої економіки зникла… Інфляція дещо перевищує 26%, – сказав Денис Шмигаль.

Через воєнні дії багато підприємств були фізично знищені, наприклад Азовсталь – один із провідних виробників металу в Україні.

Зараз дивляться

Та попри таке падіння, українська економіка сплатила на 10% більше податків, ніж у 2021 році. Очільник уряду пояснив це тим, що підприємці відчувають відповідальність і хочуть підтримати армію та країну.

– Усі податки, які ми збирали, йшли на армію. Інша половина бюджету фінансується завдяки допомозі наших партнерів, зокрема Німеччини, – зауважив Денис Шмигаль.

За його словами, уряд Німеччини передав Україні грант в 1 млрд євро та за сотні мільйонів євро позик на відновлення українського енергетичного сектору та інших сфер.

Щодо перспектив на 2023 рік, то прогнозується зростання ВВП 0,3%. Це за умови, що війна триватиме впродовж року і Росія надалі атакуватиме ракетами енергетичну інфраструктуру.

Дефіцит бюджету планується на рівні майже 38 млрд доларів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше Денис Шмигаль під час онлайн-виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що програма відновлення України стане найбільшим проєктом відбудови з часів Другої світової війни.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-02 16:46:21