Україна і світ

Саміт Україна-ЄС 3 лютого – Кулеба назвав ключові теми переговорів

Ключовою темою саміту Україна-ЄС, який пройде в Києві 3 лютого, буде запуск офіційних переговорів щодо членства нашої держави в блоці.

Про це розповів сьогодні на брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що Київ хоче досягнути відчутних результатів 24-го саміту. Так, під час цього заходу Україна прозвітує про виконання семи рекомендація Європейської комісії, необхідних для старту переговорів.

Зараз дивляться

– Ми готуємося представити результати виконання всіх семи рекомендацій Єврокомісії та очікуємо позитивної оцінки наших зусиль з боку ЄС…

Ключовим питанням порядку денного має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу про вступ до ЄС після того, як Україна виконає всі рекомендації Єврокомісії та отримає позитивну оцінку, – наголосив Кулеба.

Крім того, в МЗС очікують значного прогресу в питаннях наближення до внутрішнього ринку ЄС та взаємодії в енергетичній сфері.

В центрі обговорення будуть і нові санкції проти Росії. Київ наполягає, щоб під обмеження потрапили російська індустрія ракет та безпілотників, а також атомна індустрія.

Окремими темами на саміті будуть: безпекова ситуація; “формула миру” з 10 кроків, запропонована президентом Володимиром Зеленським; притягнення РФ до відповідальності за скоєні злочини. Учасники приділять увагу повоєнній відбудові України.

За словами Кулеби, під час саміту планується підписання низки галузевих документів, а також затвердження спільної підсумкової заяви. МЗС та Офіс президента зараз працюють над тим, щоб ці заява “була максимально сильною та максимально відповідала інтересам України”.

Як відомо, під час саміту 3 лютого президент України Володимир Зеленський зустрінеться з очільниками Європейської Ради Шарлем Мішелем та Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Напередодні саміту, 2 лютого, до Києва прибуде делегація єврокомісарів для зустрічей з представниками української влади.

Україна отримала статус країни-кандидата на вступ до ЄС 23 червня 2022 року. Таке рішення підтримали всі 27 країн-членів. Але перш ніж розпочнуться офіційні переговори про вступ, наша держава має виконати сім блоків рекомендацій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Єврокомісія оцінить прогрес, якого досягнула Україна на цьому шляху, восени 2023 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-31 19:07:13