Україна і світ

У цьому році Міноборони планує спрямувати близько 20 млрд грн на виробництво БПЛА — Олексій Резніков

У 2023 році Міністерство оборони України планує спрямувати близько 20 млрд грн на виробництво БПЛА, водночас за останній час оборонне відомство вже уклало 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА.

Про це написав у Фейсбук Міністр оборони України Олексій Резніков.

«Українським дронам бути! Незалежність ВПК — це один із факторів обороноздатності країни. Нам не можна відставати від світу. А це означає: розвиток передових розробок, безпілотних технологій, АСУ тощо. І ми дійсно просунулися в цьому напрямку.

Українці напрочуд талановиті і кожен намагається допомогти війську всім, чим може. В тому числі і цікавими технічними розробками. Сучасні креативні рішення сьогодні народжуються навіть в гаражах. Власне, багато яких «бізнес-гігантів» починали все з гаража: Джобс і Возняк, Пейдж і Брін, Гейтс та Ален тощо», — зазначив глава оборонного відомства України.

Наразі, за словами Олексія Резнікова, одним із ключових напрямків Міноборони є розвиток і підтримка українського ринку БПЛА.

«Після низки зустрічей, перемовин, сперечань восени 2022-го ми досягли радикального спрощення процедури прийняття ОВТ в експлуатацію в армії.

Сьогодні ж ми отримали заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів», — зазначив він та додав, що після консультацій з Генеральним штабом ЗСУ, після випробувань Міноборони вже укладено 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА.

А у 2023 році МОУ збільшує закупівлі БПЛА для Збройних Сил України, спрямовуючи на цей сегмент близько 20 млрд грн.

«Це лише початок. Адже мова йде не тільки про потреби аеророзвідки. Ми говоримо про розвиток ринку дронів широкого спектру застосування — повітря-земля-вода. Це і про коригування артилерії, і про нанесення ураження ворогу (ударні дрони), і про доставку б/к, евакуацію поранених тощо.

Спільні наради представників Міноборони, Генштабу ЗСУ, вітчизняних розробників та виробників БПЛА продовжуються. На останній — визначили низку завдань та кроків щодо вдосконалення регуляторних процедур. Ці пропозиції вже сьогодні — 30 січня, будуть обговорені на засіданні Координаційного штабу з питань розвитку виробництва розвідувальних та ударних дронів вітчизняних виробників.

Найближчими днями я особисто планую зустрітися з українськими розробниками і виробниками БПЛА, після іншої дуже важливої зустрічі в інтересах Сил оборони.

Так, сьогодні ми стримуємо ворога за рахунок безпрецедентної допомоги партнерів. І щиро вдячні за неї. Але завтра ми маємо бути готові не тільки захистити себе, але й надати допомогу нашим союзникам, виконуючи роль щита Європи на сході. І я впевнений, що ми дійсно можемо бути одним із світових лідерів в цій сфері», — резюмував Міністр оборони України.

Як зазначає Олексій Резніков, наша мета сьогодні — це і сучасна система ППО і ПРО, і потужний флот з береговою обороною, і бойова авіація.

«Перед нами непростий виклик — підвищення незалежності ВПК (читати – обороноздатності України) через забезпечення української армії продукцією українського виробництва. Ми рухаємося в цьому напрямку. Інвестиції у БПЛА, у виробництво САУ «Богдана» — лише одні з прикладів.

Робота з українськими виробниками триває.

Світ мінливий. Проте наш наш сусід, на жаль, нікуди не дінеться. Він, я впевнений, розсиплеться — парад суверенітетів не за горами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Але Україна має бути сильною і посилюватись надалі. А Український ВПК має стати ще потужнішим в синергії приватного та державного сектору. І так і буде», — запевнив Олексій Резніков.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-30 12:21:03