Україна і світ

Нацбанк уже в пятый раз сохранил учетную ставку на уровне 25%

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 25%. Вона тримається на цьому рівні з червня.

Про це йдеться на сайті Нацбанку.

– Правління Нацбанку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, а також продовжити підвищення нормативів формування банками обов’язкових резервів. Це сприятиме подальшому зростанню привабливості гривневих активів, підтримці курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції, – йдеться в повідомленні.

Зазначено, що інфляція протягом останніх місяців стабілізувалася, хоча і залишається на високому рівні. Споживчі ціни за підсумками 2022 року зросли на 26,6%.

Зараз дивляться

Водночас упродовж останніх трьох місяців показник інфляції в річному вимірі майже не змінювався.

– Стабілізації інфляційного тиску сприяли деокупація територій, розширення пропозиції продуктів харчування і слабший споживчий попит в умовах енергетичного терору Росії. Стримували інфляцію і незмінні тарифи на житлово-комунальні послуги, фіксований курс гривні та налагодження логістики, – додають в інституції.

Ціновий тиск залишається значним через наслідки війни, в тому числі руйнування підприємств та інфраструктури, порушення ланцюгів виробництва і постачання. Крім того, витрати бізнесу і надалі росли внаслідок енергетичного терору Росії. Інфляційні очікування, попри стабілізацію, залишалися підвищеними.

Окрім того, Нацбанк прогнозує зростання валового внутрішнього продукту у 2023 році на 0,3%. Ще у жовтні минулого року передбачалось зростання на 4,0%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Нацбанк

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-26 17:57:34