Україна і світ

Військова допомога Латвії Україні — один відсоток ВВП. Це понад 300 мільйонів євро — Інара Мурнієце

Про це ексклюзивно в інтерв’ю для АрміяInform повідомила Міністр оборони Латвійської Республіки пані Інара Мурнієце під час перебування з офіційним візитом у Києві.

— Я висловлюсь просто, ми підтримували і будемо підтримувати Україну у боротьбі проти загарбників. У нас немає жодних ілюзій, російська агресія — це брутальність чистої води. Ми пережили радянську окупацію у свій час, тож, у своїй підтримці ми будемо непохитними.

І наша підтримка, яку ми надаємо — це підтримка різнопланова: політична, гуманітарна, економічна, військова. Вона йде від нашого уряду, від нашого парламенту. Вона йде від нашої всієї латвійської нації. Я хочу сказати, що лише нашу військову допомогу ми вже оцінюємо в один відсоток від всього нашого ВВП. Це понад 300 мільйонів євро. Тобто, ще раз скажу, що ми підтримували і будемо підтримувати Україну. І саме перемога України і кінець росії — це те, над чим ми працюємо.

Вона розповіла, що Латвія дуже ретельно спостерігає за тим, що відбувається в Україні, і навчається з досвіду українців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Коли під час візиту я відвідала Бучу та Ірпінь, зрозуміла, що територіальна оборона, яку ми називаємо в Латвії підрозділами національного захисту — є ключовою. І саме вона зробила можливим захист Києва. Безумовно, також я б хотіла наголосити на важливості систем протиповітряної оборони, протитанкових спроможностей. І ми працюємо, зокрема, і на розбудову цих напрямків нашої ППО. Ще я хотіла б звернути увагу на важливості такого елементу в системі НАТО, як присутність сил Альянсу на території Латвії. І на те, що ми також розпочинаємо програми призову, — сказала Міністр оборони Латвії.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-24 20:16:25