Україна і світ

ООН: Унаслідок російської агресії проти України жертвами стали понад 18 тисяч цивільних

Управління ООН з прав людини підтвердило 18 096 жертв серед цивільного населення з початку  російського вторгнення в Україну.

Про це йдеться на сайті Організації Об’єднаних Націй.

«Ця загальна кількість включає 6 952 загиблих і 11 144 поранених», — сказала заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань та питань миробудування Розмарі ДіКарло, додавши, що «фактичні цифри, ймовірно, значно вищі».

Багато українців провели православні свята в бомбосховищах і оплакували втрату близьких.

Наприкінці року російські війська завдали ударів по Дніпру, Херсону, Кіровограду та Києву, повідомлялося про численні удари по Харкову, Одесі, Львову, Житомиру.

І атаки тривали в січні, загрожуючи всім мирним жителям, що залишилися в Херсоні, Бахмуті та Соледарі.

Цілеспрямоване, систематичне націлювання на критично важливу цивільну інфраструктуру, включно із закладами охорони здоров’я, змусило близько 5,91 мільйона жінок і дівчат покинути країну.

А 745 зафіксованих нападів на заклади охорони здоров’я станом на 4 січня стали рекордом для будь-якого конфлікту, який зараз відбувається.

«Частково або повністю не функціонують 15% об’єктів, а в Донецьку, Запоріжжі, Миколаєві та Харкові — до 50%», — сказала Розмарі ДіКарло.

Із лютого минулого року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало понад 90 випадків сексуального насильства, пов’язаного із російським вторгненням.

Із них чоловіки переважно зазнавали тортур і жорстокого поводження під час ув’язнення, тоді як жінки та дівчата на територіях під контролем росії зазнавали сексуального насильства, включаючи групове зґвалтування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Надзвичайно важливо, щоб усі винні в порушеннях прав людини були притягнуті до відповідальності», — підкреслила високопоставлена чиновниця ООН.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-17 11:54:15